Vilken mat får mig att tappa i vikt?

Har du provat olika dieter och tröttnat? Eller har du framgångsrikt gått ner i vikt till exempel med Viktväktarna, bara för att efter något år gå upp alla de kilon som du går ner? De säger att det inte är bra med "jojo-bantning", när man går ner som en jojo och upp igen som en jojo. Saken är den att det ofta är lätt att gå ner i vikt, om man plötsligt äter mindre, än vad man annars gör. Många gör så och går hungriga tills de har nått sin matchvikt. Sedan gör de precis som de gjorde förut, och går upp alla de kilon som de tidigare förlorade.

Det svåra när man går på en diet är att sluta med dieten och fortsätta behålla den låga vikten. Ska man verkligen gå ner i vikt, och behålla vikten på den nivå som man önskar, så bör man ändra hela sin livsstil, vilket är bra mycket svårare än att bara gå på en diet. Men goda nyheter; det går faktiskt att ändra sin livsstil. Man kan ändra på sitt sätt att äta, på exakt på samma sätt som man börjar träna, gå på gym och samtidigt blir medveten om vilken mat man väljer att äta. Här kommer några bra förändringar som man kan göra i sitt liv.

Äta fett men inga kolhydrater

Det finns väldigt många som har lyckats gå ner i vikt genom att hellre välja fet mat, äta kött, med smör på, äta 2 ägg till frukost, med en klick smör, dricka en kopp kaffe med lite grädde i. Till lunch äter man en välstekt biff med tomatsallad och en bearnaisesås. Till middag äter man sedan en bit lax med sparris, ärtor och en vitsås med smak av citron. Man slutar äta bröd, potatis, vitt ris, pasta och rotfrukter, liksom bananer. Då är det bättre att äta en bit wienerkorv istället för en banan.

Äta veganskt och vegetariskt

En annan väg som man kan gå, om man inte vill äta fett, utan kolhydrater är att välja vegetarisk mat, eller veganskt. Detta kan vara svårt för dem som har vant sig vid vanlig svensk husmanskost. Ofta är det lättare för ungdomarna. De känner så väl till en hel del vegatriska och veganska alternativ till kött. Här får man och ska, äta alla slags grönsaker och frukter. Man väljer bort smör och mosar hellre en avokado på en bit grovt bröd, lite örtsalt och en tomat. Då kan man äta quornfärs med tomatsås och spagetti till lunch, ugnsrostade grönsaker med vitlökssmör till middag och gröt med banan och russin till frukost.

Äta utan fett och utan socker

Det tredje alternativet är att utesluta allt fett och socker. Man kan, precis som i fallet med att äta fett men utan kolhydrater, äta 2 ägg till frukost, men häller på lite salt i stället för smör, äter en biff med potatis och tomatsallad, men ingen sås, liksom lax till midag med sparris och ärtor och utan sås. Man äter bröd, men utan smör, och kanske äter brödet med en klick hoummos, istället för en banan till mellanmål äter man en morot. 

26 Dec 2019