Blogg

Välkommen till bloggen här på Dietguide.nu. Här skriver vi om allt möjligt som har med välmående, träning, skönhet och hälsa att göra. 

RSS

Söker du en japansk restaurang i Stockholm?

19 Feb 2023

Du som söker “japansk restaurang Stockholm” är kanske ute efter att testa något nytt. Kanske har du hört att sushi är gott men inte provat? Då är det hög tid!

Japansk mat har blivit ett vanligt inslag i större städers restaurangutbud de senaste åren. Trots detta är det än så länge många svenskar som missat delikatesserna som det japanska köket erbjuder. I sin iver att hitta en ny och spännande matupplevelse händer det att vissa googlar “japansk restaurang Stockholm”. Detta kan vara en klok början för att hitta rätt.

Sushi har kommit att nästintill bli ansiktet utåt för japansk mat. Detta trots att sushin på inget sätt är den enda rätt som Japan gjort sig känt för. På den japanska menyn finns även en uppsjö av soppor, nudelrätter, grillade delikatesser och grytor.

Att beställa sushi på japansk restaurang

Den som är nybörjare gällande japansk mat kommer med stor sannolikhet stöta på sushin på sin första resa inom det japanska köket. Att beställa sushi för första gången kan dock vara lite klurigt. Många undrar över hur många bitar man bör beställa och vilken typ som är lättast att uppskatta för en nybörjare.

Det finns inga entydiga svar på dessa frågor utan det generella rådet är att prova sig fram. Vissa kan äta otroligt många bitar sushi medan andra är mätta efter några få. För vissa känns det bekvämt med välbekanta ingredienser, såsom lax, medan andra föredrar mer komplicerade smakkombinationer. Med lite tålamod brukar de flesta hitta sina favoriter med tiden.

Läs mer här om en japansk restaurang: https://lokalizakaya.se/ 

Catering hjälper dig lätta på bröllopsbördan i Uppsala

8 Sep 2022

Catering är ett bra alternativ för dig som dignar under bördan av att planera bröllop i Uppsala. Ta snabba beslut om menyn tillsammans med cateringfirman.

Du som börjat planera ditt bröllop har säkert snabbt insett hur mycket jobb det är att stå brud. Inte bara ska du gå nedför altargången utan att snubbla, du ska fixa mat till alla gäster också. Och välja vad de ska äta, och få till en bra tårta, och välja musik och dukning och lokal och gästlista och bordsplacering och … Puh! Kommer du ens orka säga “ja” när det är dags?

En sak kan du i alla fall lätt checka av på listan. Och det är maten. Slopa alla idéer om att själv stå för köket och låt en bra cateringfirma bjuda på sitt bästa cuisine. Det finns en mängd olika företag som erbjuder catering i Uppsala, och dessutom har stor erfarenhet av just mat till bröllop.

Catering som mättar dina gäster i Uppsala

När du väljer catering kan du enkelt anpassa maten efter din budget. Genom att bestämma menyn i förväg och i samråd med din cateringfirma kan du enkelt hitta sätt att utfodra dina gäster på utan att bli ruinerad. Det behöver till exempel inte handla om en femrätters middag. En buffé kan funka precis lika bra.

För det viktigaste är ju att maten är god, eller hur? Och att gästerna blir glada. Om dina gäster dessutom uppskattar maten riktigt mycket, kanske de till och med håller sig från att hålla alltför långa tal. Så ni kan komma därifrån någon gång. För det är ju egentligen inte bröllopet som är grejen – det är ju livet och äktenskapet som följer därefter.

Catering räddare i stressade situationer

4 Aug 2022

Det finns mycket du ska hinna med för att ett kalas ska bli roligt. Finns inte tiden är det kanske idé att beställa fika från en restaurang som har catering.

Anna var som vanligt överhopad av jobb vid tiden för kvartalsredovisningar eller årsbokslut. Till helgen skulle hennes sambo fylla år, och det var tradition i släkten att träffas och fika. Därför var det inte bara jobbsituationen som var för mycket. Hon skulle hinna med att baka tårta, bullar och annat gott.

Anna kunde inte vara sämre än de andra familjerna. Att komma med vanligt köpebröd från affären fanns inte på kartan. Tårta kunde hon köpa hos cafét som låg på samma gata som kontoret, men hur skulle hon göra med resten? Som hon önskade att det fanns catering för kaffebröd.

Överraskande utbud av catering

Som vanligt diskuterades det om allt under fikapausen och Anna berättade om sitt dilemma. Och hur tråkigt det var att inte ha tid för att baka själv utan att stressa. En av hennes kollegor berättade om ett företag hon använt som hade catering. Vad hon mindes kunde man beställa fika där. Så Anna ringde med detsamma.

Nu stod hon och väntade på cateringfirman. Det skulle bli pärontårta, kanelbullar, morotskaka, chokladbollar och cookies i olika smaker. Allt nybakat förstås, även om det inte var hon som stått och knådat. Det kändes skönt att kunna välkomna gästerna utan att vara helt slut. Nu tyckte hon att det skulle bli riktigt roligt att träffa släkten igen. Boka catering här: cateringfirman.se

Tapas när man firar i Stockholm

10 Jul 2022

Självklart är smaken olika. Men för den som vill fira ordentligt är ett restaurangbesök med tapas i Stockholm det självklara valet som retar smaklökarna.

Erika skulle sluta på sitt jobb. Inte för att hon inte trivdes men för att hon fått sitt drömjobb. Arbetskamraterna ville göra något för att markera arbetskamratens nästa steg i livet med lite festligheter. Efter att ha diskuterat länge och väl kom de fram till ett beslut som alla var nöjda med.

Anna som var chef på avdelningen hade lovat att ta hand om alla detaljer. Varav en var att boka bord på Erikas favoritrestaurang. Hon älskade nämligen tapas så tapas skulle det bli innan de fortsatte för en helkväll ute i deras vackra stad Stockholm. Det skulle bli en perfekt lycka till-present till kollegan.

Förboka bord för tapas i Stockholm

Bara det att hålla tyst om överraskningen var svårt. Men nu insåg Anna att det skulle bli knepigare. De skulle bli tjugo stycken så det smartaste var att förbeställa maten så att de kunde äta samtidigt. Men hur skulle det låta sig göras utan att överraskningen avslöjades. Givetvis kom Anna på en smart lösning som alla tyckte var kanon.

Erikas arbetskamrat Elin hade frågat om hon fick bjuda på mat sista dagen. Hon tackade ja och de skulle träffas klockan sju utanför en butik i stan. Därifrån gick de till en tapasrestaurang i Stockholm som Erika älskade. Minen när Erika upptäckte dem var obetalbar och snart satt de alla tillsammans och njöt av en avsmakningsmeny med fjorton rätter.

Vad händer om man slutar äta kolhydrater?

18 Sep 2020

Vad händer om man slutar äta kolhydrater? Genom åren så har det kommit fram en massa olika dieter vars menyer helt - eller delvis - strukit kolhydrater från tallriken. Vi har alla Atkins och LCHF färskt i minne, eller hur? Det är lätt att tro att kolhydrater är av ondo och vi tänkte därför titta på vad som egentligen händer om dessa försvinner.

Kolhydrater - pasta, potatis, ris och bröd - är dels en viktig del av vår kostcirkel och dels också en självklar sådan. Det har vi fått lära oss från barnsben och speciellt i samband med idrottande så framhålls ofta vikten av att, så att säga, ladda depåerna med kolhydrater för att orka med.

Detta ska då ställas mot det vi ovan gick igenom och där syftet är att kolhydrater gör att vi ökar i vikt. Tar man bort kolhydrater så kommer man också att rasa i vikt - ganska fort dessutom. Vad är egentligen sant gällande kolhydrater - behövs det eller klarar vi oss utan?

Mindre mängder kan vara att föredra

Först och främst så visar vi på vad som händer rent konkret om du slutar med att äta kolhydrater:

 1. Du går ner i vikt. Det finns ingenting som säger emot detta. I just denna aspekt fungerar dieter som Atkins och LCHF helt perfekt. Men, det handlar emellertid inte om att du tappar en massa fett - till stor del så handlar det om att vätska försvinner från kroppen. Det som många anhängare till den kolhydratsfria menyn upplevt är att man rasar i vikt, men att man snabbt går upp lika mycket så fort tiden för dieten är över. I många fall med några extra kilon dessutom.
 2. Du kan bli sjuk: Sjunker blodsockret så blir vi mer mottagliga för sjukdomar - huvudvärk, yrsel, problem med sömn - och detta som en följd av att glykogenet (som blir glukos) försvinner. Kolhydrater är egentligen att anse som hjärnans bästa vän.
 3. Serotonin. Att kolhydrater är hjärnans vän bevisas även av att ämnet serotonin minskas. Viktigt? Ja, sett till att det är ett rent lyckohormon som gör oss glada. Det innebär att om du äter kolhydrater så blir du på bättre humör, äter du inga överhuvudtaget så kommer du att få ett sämre sådant. Ett sämre humör som dessutom har en tendens att vara svårt att kontrollera. Många upplever humörsvängningar och utbrott i samband med att man plockar bort kolhydraterna.

Således. Kolhydrater är viktiga och slutar man så blir det mesta öken. Eller? Nej, sanningen är inte så svart eller vit. Det första man ska säga är att vi alla är olika och att vi reagerar olika på olika menyer och dieter. Det andra är att det går utmärkt att bara skära ned på sitt intag också. Där har vi nämligen ofta problemet. Många äter på tok för mycket snarare än att balansera upp sina middagar på ett bättre sätt.

Vår svenska tallriksmodell är, i det här avseendet, perfekt att följa. Lasta upp en tallrik med hälften grönsaker, en tredjedel protein - fisk, kött, kyckling - och med en tredjedel kolhydrater så är det en välkomponerad måltid du serverar.

Och: det är skillnad på olika kolhydrater också.

Välj bort de snabba kolhydraterna

Det man ska tänka på är att vissa kolhydrater påverkar mer negativt än andra. Det raffinerade sockret och det vita mjölet är saker du ska undvika. Dessa är egentligen borttagna all näring och ger på det stora hela bara en enorm bukfylla.

Välj hellre fullkornspasta, fullkornsris, potatis, bönor, fibrer och bananer än exempelvis snabbmakaroner. Dessa kolhydrater behöver din kropp och du kan - genom en kombination med träning - definitivt nå din målvikt även om dessa inkluderas på din tallrik. Med en mer välmående kropp och själ dessutom.

Vad innebär klimatsmart mat?

14 Sep 2020

Man hör överallt om det överhängande klimathotet och vi får hela tiden ny information kring hur vi - på individnivå - kan göra för att vända bort vårt skepp från det kolossala isberg vi snart kolliderar med. Vi ska köra rätt bil - eller ingen bil alls, vi ska värma upp huset på rätt sätt och vi ska äta klimatsmart mat. Men, vad innebär egentligen klimatsmart mat? Vi tittar närmare på detta.

Genom att äta klimatsmart mat så kan man minska sin egen påverkan på miljön ganska markant. Det är faktiskt så att en tredjedel av den påverkan varje hushåll i Sverige har på miljön kommer från vad vi äter. Genom att äta rätt mat så kan vi således göra en stor insats - och det behöver inte bli vare sig särskilt dyrt eller en alltför stor omställning. Det mesta handlar om att välja bort snarare än att äta rätt. Viss kost ger ett tydligare klimatavtryck och här stoltserar kött som den värsta boven i dramat.

Dra ner på köttätandet

Vår köttkonsumtion står för lejonparten av utsläppen och genom att minska på köttätandet så kan man också göra skillnad. Vi säger inte att man ska sluta äta kött. Kan man dra ner på det så gör man skillnad i det långa loppet. Man ska inte glömma att kött är något som ger oss protein och att det även handlar om någonting som är gott att äta.

Det är slentrianätandet som man kan förändra. Istället för att steka falukorv, köttfärs eller köttbullar mest av gammal vana så kan man kanske välja grönsaker eller soya-produkter istället. Det sparar man pengar på och då kan man också välja att unna sig en köttbit - svensk och ekologisk - någon gång då och då utan att dras med dåligt samvete.

Det är även skillnad på kött och kött. Väljer man det billigaste köttet som finns i frysdisken på ICA så kommer man inte att göra ett klimatsmart val. Väljer man däremot att köpa svenskt, ekologiskt kött där djuret fritt fått beta så får man dels en bättre smak - och dels så får man också en köttbit som gör skillnad i det långa loppet.

Klart står emellertid följande: Många tror att vi alltid ätit kött och att det handlar om att våra senare vanor ska plocka bort denna värdefulla detalj från tallriksmodellen. Så är det inte. Vi äter mer kött idag än vad vi gjorde förr. De senaste tjugo åren så har köttkonsumtionen ökat med 45 %. Bryter man ner detta på en individnivå så handlar det om att varje svensk stoppar i sig kött motsvarande 87 kilo. Den cirkeln måste brytas och där kan man verkligen göra skillnad som enskild individ.

Vilka maträtter är klimatsmarta?

Vad ska man då äta med gott samvete och vilka olika livsmedel och produkter kan man tillaga och känna att man gör skillnad till det bättre? Grönsaker är ett bra exempel på detta - och särskilt om man väljer dessa utifrån säsong.

En annan bra väg att gå handlar om att äta mycket bönor, ärtor och linser. Dessa är bra även om de har transporterats en längre väg; deras klimatavtryck blir ändå väldigt lågt. Vegomat i övrigt är också väldigt bra. Idag finns en uppsjö av spännande produkter på marknaden - köttfärs av qourn, tofu, fejcon och så vidare. Samtliga dessa tillverkas av miljövänliga ingredienser som ger minimalt avtryck på klimatet.

Det som är positivt i sammanhanget är att smakerna kommit att förbättras. Man känner, helt enkelt, ingen skillnad på vanlig köttfärs och Qournfärs. Kryddningen avgör hur du vill att det ska smaka och du kan laga till din alldeles egna och unika köttfärssås utan att känna någon skillnad i vare sig smak eller konsistens.

Ät upp - det gör den stora skillnaden

En av de största skillnaderna vi kan göra handlar emellertid inte om någon större ansträngning. Där krävs en förändring som dels leder till ett bättre klimat och som dels också ger en bättre ekonomi för den enskilde individen. Vi ställer en fråga som lyder: Hur mycket mat kastar du bort varje vecka? För de allra flesta så finns det väldigt mycket att göra just sett till detta. Vi köper för mycket mat och vi kastar bort överflödet.

Två saker finns att göra i detta - tre egentligen. Det första är att lära sig att laga till rester. Det är inget fel i att duka upp en middag bestående av det som blivit över vid andra middagar. Att göra så sparar tid och det sparar pengar. En annan sak som går att göra är att vara mer immun mot utgångsdatum. Det är inte hugget i sten - står det ett datum på ett mjölkpaket så handlar det om ett förslag snarare än en absolut sanning. Använd luktsinnet och smaklökarna. I många fall kan man äta och dricka livsmedel vars bäst-före-datum passerat långt tidigare. Givetvis så bör man vara lite försiktig under vissa perioder som exempelvis rötmånaden.

Nummer tre då? Ja, här handlar det om att konsumera mindre. Tvingas man hela tiden kasta bort mat så har man onekligen handlat för mycket. Detta kan begränsas genom att man exempelvis börjar skriva matscheman eller använda matkasse som packas direkt i butiken. Genom det senare, som för all del är dyrare, så slipper man de spontana inköpen som både kostar pengar och som sällan äts upp. Man kan även välja vegetariska matkassar och därigenom bli ännu mer klimatsmart.

Den speciella doften av en foodtruck

5 Apr 2020

När vi äter ska maten helst smaka bra, men den får även både se god ut och dofta gott. Får vi dessutom avnjuta maten i gott sällskap på en fin plats vid ett speciellt tillfälle är lyckan gjord.

Det finns matminnen vi aldrig glömmer. Som hur himmelskt mormors köttbullar smakade. Vi fick dem serverade på gaffel samtidigt som hon stod och rullade och stekte fler. Eller de där solvarma smultronen vi plockade på sommarlovet och trädde upp på grässtrån. Vi slukade dem alla på en gång liggandes i gräset. Vi skapar oss hela tiden nya matminnen genom resor, middagar och fester. Inte sällan är det vi själva som står för planeringen. Att arrangera och bjuda sina bästa vänner och familj på en middag eller fest är bland det finaste man kan göra.

Anita en catering foodtruck och ni får mer tid till gästerna

I stället för att laga maten själv, och att man istället kan ägna sig helhjärtat åt sina gäster, kan man hyra in en cateringfirma. Eller varför inte en foodtruck med catering? Idag finns det foodtrucks i många städer och som serverar all slags mat. Från stekt strömming till kreativa vegetariska och veganska rätter tillagade på lokala råvaror. Självklart finns det fortfarande hamburgare och mexikansk mat för den som fortfarande vill ha det. Att hyra in en foodtruck till bröllopsmiddagen, studentfesten eller personalfesten blir garanterat ett oförglömligt minne. Kanske även till sommarfesten på landet, och samtidigt som solen går ner så sänker sig även doften från foodtrucken över ängarna. Ett oförglömligt matminne, kanske?

För en lyckad catering behövs lite planering

Vill man anlita en foodtruck med catering är det lite som måste planeras innan festen för att tillställningen ska bli lyckad. De olika cateringfirmorna är specialiserade på olika slags mat, och man väljer firma efter den mat man vill ha på sitt evenemang. Idag är det oftast inga problem att få både kött, fisk eller vegetariskt och veganskt. Har någon matallergi så ordnas självklart alternativ, bara cateringfirman får veta det i förväg. Även hur många portioner som ska serveras, och hur många olika rätter, måste man veta innan. Och vart ska foodtrucken komma? Ska maten serveras på ett ställe utan vatten och el? Foodtrucken klarar detta, förutsatt att det inte är alltför många gäster som ska serveras. Det gäller även att vara ute i god tid så att man är säker på att få den foodtruck man vill ha.

En stor härlig buffé

11 Mar 2020

Den årliga festen för alla vännerna närmar sig, men ni vet inte riktigt vad ni ska bjuda på. Det bästa vore om det fanns plockmat som alla kan ta vad de vill av, men vad för slags mat ska ni ha?

När man ska ha en stor fest med mat, vin, dans och allt möjligt annat roligt så kan det vara trevligt att bjuda på en riktigt stor buffé av mat. Mat som alla kan ta vad de vill av och som kanske är lite mer spännande än vad vanlig svensk buffémat brukar vara. Kanske ni kan hyra in någon som utför catering åt er för den årliga festen? En restaurang som lagar till allting som ni önskar, för att sedan komma med maten åt er till festen. På så vis sparar ni in mycket tid än om ni hade varit tvungna att själva ställa er vid spisen och laga all maten. En restaurang kostar så klart att ta in catering ifrån, men det kan vara värt det i slutändan.

Mat från världens alla hörn

Det kan vara väldigt spännande att få prova på någonting helt nytt att äta. Någonting som man inte har ätit förut. En bra idé kan vara att ta in mat från världens alla olika hörn för ens gäster att få prova på festens buffé. Kanske mat från någon restaurang som tillagar libanesisk mat vore något värt att prova? Eller varför inte marockansk mat? Oavsett vilken typ av mat ni väljer till er fest så kommer det finnas någonting att äta där för allas olika smak. Och vem vet, kanske man hittar en ny favoriträtt?

Catering för just er fest

Att ta hjälp av någon eller en restaurang för catering på festen är ett smart alternativ. Inte bara på grund av den tid ni sparar på att inte behöva stå i köket i timmar för att förbereda all maten, utan också på grund av restaurangerna och deras reklam som de får genom att man bjuder på deras mat på sin fest eller tillställning. Det är ovärderligt för dessa företagare att få den här typen av spridning om just deras mat och restaurang. På så vis så får de kanske in fler jobb om att catera mat vid någon annans tillställning och så vidare. Det ger en bumerangeffekt och det kommer att vara värt för både restaurangägaren och de som håller i festen. Vi rekommenderar denna sida: http://www.beirutcafe.se

Det finns exempelvis en lunchrestaurang i Södertälje som serverar nyttiga hamburgare

21 Feb 2020

Är ni trötta på att äta gårdagens rester till lunch? Känns det trist med microvärmd mat i plastlåda? Ta ett avbrott i jobbstressen och besök exempelvis en lunchrestaurang i Södertälje.

Äta bör man annars dör man, är ett gammalt ordspråk. Trots det är det många som hoppar över lunchen, men det borde man alls inte göra. Kanske sitter vanan i sedan skoltiden? Eller så upplever man att man inte hinner. Faktum är att man dessutom bör äta på fasta tider varje dag. Forskning har nämligen visat att man riskerar sin hälsa om man skippar målet mitt på dagen eller inte äter vid samma tidpunkt. Några av de sjukdomar man kan drabbas av är övervikt, diabetes typ 2 och högt blodtryck. Så bäst är att värna om lunchen och ta ett välförtjänt avbrott i arbetet. Då kommer man dessutom ifrån småätande av godis som man oftast tar till då blodsockret går ner.

Att skippa lunchen och inte äta regelbundet vid samma tid kan leda till flera sjukdomar

Ibland är det stressigt på jobbet men den där lunchrasten betalar sig verkligen i längden. Vem vill drabbas av sjukdomar eller utmattningssyndrom? Man blir också piggare och orkar mer om man äter sin lunch. Visst kan man äta sin medhavda lunchlåda vid skrivbordet men ännu bättre är att lämna arbetsplatsen och ta en kort paus i stressen. Åtminstone några dagar i veckan. Det finns exempelvis en lunchrestaurang i Södertälje som serverar lunch i en inbjudande och avslappnande atmosfär. De allra flesta lunchrestauranger har veckomatsedlar och serverar lunch mellan klockan elva och tre.

Det finns flera bra lunch-appar att ladda ner till mobilen

Idag finns det bra lunch-appar som man kan ladda ner till sin smartphone. Där kan man få tips om veckans olika luncher som finns att tillgå. En nyttig lunch för den som inte rör på sig regelbundet bör till hälften bestå av rotfrukter och grönsaker. Men det viktigaste är att lunchen innehåller mycket näring och lagom med energi. Många tror att snabbmat är onyttigt men det behöver absolut inte alltid vara så. Nu för tiden serverar många snabbmatsrestauranger nyttiga hamburgare och i stället för den friterade potatisen en nyttig sallad. Äter man en lunchbuffé ute så kan man börja med de nyttigare sakerna som grönsakerna och salladen. Då föräter man sig inte heller så lätt utan äter lagom mycket och matsvinnet brukar dessutom minska.

Var kan man äta god lunch i Södertälje?

6 Feb 2020

Lunchtid? Var kan man gå någonstans och få sig en riktigt god lunch i Södertälje, kanske ni funderar på. Södertälje har mycket att erbjuda och så även olika val av restauranger för lunch.

Oavsett var man kommer ifrån eller var man bor någonstans i landet, så vill alla få i sig ett gott mål mat på sin lunch, eller hur? Allra mest ekonomiskt vore det så klart om alla tog med sin egen lunchlåda till jobbet varje dag, men ibland kan det ju vara mysigt att få gå ut och äta på någon restaurang. Kanske tillsammans med en arbetskamrat? Valet av olika ställen att äta sin lunch på måste dels få bero på vad man är sugen på just då för tillfället, men även vilka ställen som ligger närmast ens arbete. Vill man gå ut och äta lunch i Södertälje till exempel, så finns det många olika alternativ att välja bland, helt beroende efter tycke och smak.

nyttig lunch med grönsaker

En lätt lunch eller buffé

Snabbmat i all ära, det är gott ibland men det får inte ätas för ofta då man lätt kan tröttna. En lätt lunch, där man kanske väljer att köpa sig en färdig sallad eller en sådan variant där man får plocka åt sig själv kan vara väldigt gott och fräscht ibland. Men hur lyxigt skulle det inte vara att få sätta sig och äta av en stor och härlig buffé med allt man kan tänka sig? Nybakat, färskt bröd och mat som är gjord med kärlek. Vid en buffé kan man äta lite av varje eller välja bort sådant som man kanske själv inte tycker om, det är ju det som är det fina. Det och att man oftast betalar för att få äta hur mycket man vill.

Hämta eller äta där?

Det är många som väljer att hämta sin mat från något lunchställe och sedan ta med det tillbaka till jobbet och äta där, kanske behöver man jobba över lunchen och kan då äta sin mat vid skrivbordet till exempel. De flesta ställen som serverar lunch i Södertälje har det som val, att man antingen kan äta där eller ta maten med sig. En riktigt god och vällagad lunch, med fina råvaror och som även är lagad helt ifrån grunden, det är vad man behöver för att fylla på kroppen med bensin för att orka med resterande utav arbetsdagen.

Vilken mat får mig att tappa i vikt?

26 Dec 2019

Har du provat olika dieter och tröttnat? Eller har du framgångsrikt gått ner i vikt till exempel med Viktväktarna, bara för att efter något år gå upp alla de kilon som du går ner? De säger att det inte är bra med "jojo-bantning", när man går ner som en jojo och upp igen som en jojo. Saken är den att det ofta är lätt att gå ner i vikt, om man plötsligt äter mindre, än vad man annars gör. Många gör så och går hungriga tills de har nått sin matchvikt. Sedan gör de precis som de gjorde förut, och går upp alla de kilon som de tidigare förlorade.

Det svåra när man går på en diet är att sluta med dieten och fortsätta behålla den låga vikten. Ska man verkligen gå ner i vikt, och behålla vikten på den nivå som man önskar, så bör man ändra hela sin livsstil, vilket är bra mycket svårare än att bara gå på en diet. Men goda nyheter; det går faktiskt att ändra sin livsstil. Man kan ändra på sitt sätt att äta, på exakt på samma sätt som man börjar träna, gå på gym och samtidigt blir medveten om vilken mat man väljer att äta. Här kommer några bra förändringar som man kan göra i sitt liv.

Äta fett men inga kolhydrater

Det finns väldigt många som har lyckats gå ner i vikt genom att hellre välja fet mat, äta kött, med smör på, äta 2 ägg till frukost, med en klick smör, dricka en kopp kaffe med lite grädde i. Till lunch äter man en välstekt biff med tomatsallad och en bearnaisesås. Till middag äter man sedan en bit lax med sparris, ärtor och en vitsås med smak av citron. Man slutar äta bröd, potatis, vitt ris, pasta och rotfrukter, liksom bananer. Då är det bättre att äta en bit wienerkorv istället för en banan.

Äta veganskt och vegetariskt

En annan väg som man kan gå, om man inte vill äta fett, utan kolhydrater är att välja vegetarisk mat, eller veganskt. Detta kan vara svårt för dem som har vant sig vid vanlig svensk husmanskost. Ofta är det lättare för ungdomarna. De känner så väl till en hel del vegatriska och veganska alternativ till kött. Här får man och ska, äta alla slags grönsaker och frukter. Man väljer bort smör och mosar hellre en avokado på en bit grovt bröd, lite örtsalt och en tomat. Då kan man äta quornfärs med tomatsås och spagetti till lunch, ugnsrostade grönsaker med vitlökssmör till middag och gröt med banan och russin till frukost.

Äta utan fett och utan socker

Det tredje alternativet är att utesluta allt fett och socker. Man kan, precis som i fallet med att äta fett men utan kolhydrater, äta 2 ägg till frukost, men häller på lite salt i stället för smör, äter en biff med potatis och tomatsallad, men ingen sås, liksom lax till midag med sparris och ärtor och utan sås. Man äter bröd, men utan smör, och kanske äter brödet med en klick hoummos, istället för en banan till mellanmål äter man en morot. 

Medelhavsdieten - klara fördelar

4 Oct 2019

Medelhavsdieten har kommit stort på slutet och det är faktiskt något som är lätt att relatera till. Dels så handlar det om väldigt god mat, dels så också tillgången på medelhavskost ökat i Sverige och dels så är det heller inga problem gällande tillagning.

Frågan är om dieten i fråga verkligen fungerar? Ja, den fungerar, men precis som med allt annat så kräver den disciplin och att man - i det här fallet - även räknar på det dagliga intaget av kolhydrater. Gör man det och lär sig att älska kosten från medelhavet så finns det också stora fördelar att hämta hem dit inte enbart ett minskat midjemått kan räknas.

Skillnaden mellan medelhavsdieten och andra dieter är att den gör gott även på insidan av kroppen där man kan se bättre värden på lever samt en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Så ska du äta enligt medelhavsdieten

Först och främst så ska man titta på vilka länder som inspirerat denna diet. Det handlar om Grekland, Spanien och Italien och hur man äter där. I de flesta fall så ser man tallrikar fyllda med grönsaker, med ljusare kött och med nyttiga fetter från exempelvis olivolja. Inte sällan så handlar det om kyckling och där man även kan se en rejält tilltagen ostbit - tänk halloumi - skymta; salladen å sin sida har fullt av baljväxter och bönor som utfyllnad och rätten serveras med ett glas rött vin.

Det är lätt att romantisera kring detta, men faktum är att det handlar om vanlig husmanskost i dessa medelhavsländer. Grönsaker - gärna grillade, röror, ostar, bönor, olivolja, nötter, mandlar, vinäger, fisk, skaldjur, frukt och bär - allt bildar en symbios som är bra för våra kroppar och det gör medelhavsdieten så speciell. Man kan äta gott och man kan äta mycket och ändå må bra.

grönsaker och fisk

Finns det någon skillnad mot LCHF?

Radar man upp allt detta så är det lätt att förväxla en medelhavsdiet med en annan typ av diet i form av LCHF. Det finns likheter dem emellan - men det finns även tydliga skillnader. Medelhavskost inkluderar även bröd och kolhydrater. Gällande bröd så bör man dock vara sparsam; åtminstone om man vill gå ner i vikt. Kolhydrater får man äta, men gärna mindre och bättre. Fullkorn rekommenderas och detta oavsett om det handlar om ris eller om pasta.

Det som förenar LCHF och medelhavsdieten är att båda ser till det faktum att vi ska äta nyttig mat som håller oss mätta länge. Det senare är en viktig sak då det kommer till att gå ner i vikt: många dieter är så pass strikta och sparsamma sett till vad man dår lägga på tallriken att det nästan uppmuntrar småätande. Det fina med denna diet och kosthållning är att man är mätt under en längre tid och att man i och med detta också står emot alla de frestelser som finns.

Finns det faror med denna kosthållning?

Det finns inga egentliga faror med medelhavskost, men man bör höja ett varningens finger för vin och intaget av denna dryck. Viss forskning visar att ett glas rött vin om dagen kan vara hälsosamt - speciellt för personer över femtio år. Men, de flesta är även medvetna om att alkohol har avigsidor som inte kan ignoreras.

Det bör man naturligtvis hålla koll på. Befinner man sig i någon typ av riskzon gällande alkohol så är det bättre att hålla sig till vanligt vatten - gärna med en liten citronskiva i sig, för smakens skull.

Hur fungerar flygvärdinnedieten?

4 Oct 2019

Nöden har ingen lag - lite så kan man sammanfatta den klassiska flygvärdinnedieten. Med detta menas att man kanske måste gå ner snabbt i vikt inför någonting viktigt: en fotografering, ett bröllop eller ett, som namnet antyder, ett jobb. Förr fanns det väldigt hårda - orimliga - krav på hur en flygvärdinna skulle se ut och där var vikten en väldigt stor faktor.

Dök en flygvärdinna upp på en flygning med några kilos övervikt så kunde detta innebära sparken. Alla vet också att några dagars frikostighet av mat och dryck kan visa sig på vågen och att man således också kunde drabbas väldigt hårt under exempelvis en längre vakans från jobbet.

Därmed föddes också flygvärdinnedieten. Genom att följa ett strikt kostschema där kolhydrater och spannmål - potatis, bröd, pasta och ris - saknas och där man istället fokuserar på protein - kött, fisk, kyckling - och grönsaker så kunde man tappa väldigt många kilo inom loppet av några dagar. Tack vare denna diet så fanns det alltså en väg till att behålla jobbet.

Ska jag testa flygvärdinnedieten?

Dieten är strikt och ger inget utrymme för fria tolkningar. Du har en tydlig matsedel att följa och det innebär att du inte ska äta någonting som inte finns skrivet på denna. Ett exempel på denna hårda linje handlar om kryddning. Vid denna diet så får du endast krydda din mat med salt och peppar - och då dessutom ytterst måttligt.

Baserat på detta så är det ingen diet som rekommenderas. Den skapar hunger, den kan skapa illamående och den kan ge både trötthet och huvudvärk. Kort sagt: det är en diet att följa endast vid yttersta nödfall då den, helt enkelt, inte ger kroppen den näring den behöver.

Anledningen till att man tappar i vikt på en kort tid har en fysiologiskt förklaring. Det som sker är att man tömmer muskler och lever på glykogen och det innebär i sin tur att dessa inte binder vätska på samma sätt. Bara genom detta kan man bli av med runt fyra kilo - men det handlar också om fyra kilo som snabbt kommer tillbaka i och med att det handlar om vätska.

Flygvärdinnedieten är möjligen bra om man vill kickstarta en viktminskning och se ett snabbt resultat; på längre sikt är den - rent krasst - fullkomligt värdelös. Du går snabbt upp det du tappat och du utsätter din kropp för ren tortyr under tiden den pågår.

flygvärdinna

Den här menyn ska du följa

Men, vi har även all förståelse för att det kan finnas lägen då man, så att säga, har kniven mot strupen och måste gå ner i vikt. Därför tänkte vi visa hur en meny för flygvärdinnedieten ser ut.

Måndag:

 • Frukost: En halv Grape och en kopp kaffe/thé.
 • Lunch: Biff, tomat, grönsallad och ett äpple.
 • Middag: Två ägg - hårdkokta, en halv grapefrukt och haricoverts.

Tisdag

 • Frukost: En halv grapefrukt och en kopp kaffe/thé.
 • Lunch: En lammkotlett, grönsallad och ett glas tomatjuice
 • Middag: Squash och blomkål. Osötad äppelmos och haricoverts.

Onsdag

 • Frukost: En halv grapefukt och en kopp kaffe eller thé.
 • Lunch: Grillad kyckling, grönsallad med selleri och ett äpple
 • Middag: Ett glas Katrinplommonjuice, köttfärsbiffar samt skalade tomater

Torsdag

 • Frukost: En halv grapefrukt och en kopp the/kaffe.
 • Lunch: Två hårdkokta ägg, ett glas tomatjuice och lite haricoverts
 • Middag: Ett glas ananasjuice (osötad), grillad biff och grönsallad med tomater.

Vad innebär Atkinsdieten?

4 Oct 2019

Atkinsdieten slog ner som lite av en bomb för några år sedan och var extremt upphaussad under en period. Denna diet har idag fallit lite i glömska och i och med att den fått flertalet efterföljare så är detta också förståeligt.

Atkins var en föregångare och där man ser att andra dieter inom samma sfär - LCHF exempelvis - är lite mer tillåtande och utvecklade så väljer också fler dessa alternativ.

Därmed inte sagt att Atkins ska förpassas till minnenas soptipp. Tvärtom. Många, än idag, väljer Atkins och många av dem som valde dieten för några år sedan vittnar om att det är det bästa val de gjort. För: sköter man Atkinsdieten strikt och är beredd på uppoffringar så kommer man att rasa i vikt - rejält.

Så fungerar Atkins

Många tänker sig att en diet ala Atkins innebär noll kolhydrater. Det är inte sant. Man utgår dels från att minimera antalet kolhydrater och dels också från att göra skillnad på sådana. Sant är att man stryker potatis, bröd, ris, pasta och socker från menyn. Men, man får dock äta långsamma kolhydrater - i mindre mängder - som exempelvis bönor, linser, råg och fullkornsprodukter.

Det som var - och fortfarande är - tilltalande med Atkins är att den dieten, till skillnad mot andra, ger dig en möjlighet att äta dig mätt. Rent förenklat så kan du äta hur mycket protein, fett och grönsaker som helst. Det är således inte så att man går omkring med tom mage och lider sig igenom en viktnedgång. Enbart genom att minska på intaget av kolhydrater så kan man tappa ganska många kilon.

kvinna äter äpple

Fyra faser för ett optimalt resultat

Atkins fungerar bäst om man följer fyra stycken faser och vi tänkte snabbt titta på hur dessa ser ut i verkligheten.

Fas 1 För att få kroppen att ta energi från fett istället för från kolhydrater så krävs det en tillvänjning. Det är också vad den första fasen handlar om. Man befinner sig i denna fas fram till dess att man är sju kilo från målvikten och man brukar - för att kroppen ska vänja sig - ha ett intag på max 20 gram kolhydrater per dag: kolhydrater som i sin tur primärt ska komma från grönsaker. Du kan äta exakt hur mycket kyckling, ägg och kött som helst; detta då dessa saker är fria från kolhydrater.

Fas 2 Den här fasen handlar om att hitta en kolhydrat-balans i kroppen; vilket innebär att du åter får äta lite mer kolhydrater än vid Fas 1. Maximalt handlar det dock om 25 gram/dagen och dessa kolhydrater ska härstamma från exempelvis bär, nötter, frön och grönsaker. För varje vecka som passerar så ökar du intaget av kolhydrater med fem gram. Du är Fas 2 fram till att du befinner dig 4,5 kilo från din målvikt och du bör alltid vara vaksam på att viktnedgången fortsätter.

Fas 3: Du har 4.5 kilo kvar att gå ner innan du brutit snöret längs mållinjen. Det ska du inte göra via en rusch; det ska ske långsamt och metodiskt. Enligt Atkinsdieten ska kroppen vänja sig vid den nya vikten och den nya kosten. Därför ska man befinna sig i denna fas i 30 dagar och vara beredd på att minska antalet kolhydrater om man börjar gå upp i vikt igen. Syftet är att du ska veta hur din kropp reagerar på kolhydrater - och på vilka - och att du därigenom skaffar dig en kunskap om hur du fungerar. En långsiktig viktnedgång ger bättre kontroll och bättre resultat.

Fas 4: Vid Fas 4 ska du veta vad du kan äta, hur mycket och hur du påverkas rent viktmässigt. Kosten är densamma som vid fas 3, men det är tänkt att det du äter nu också ska ätas resten av livet. Du har kännedom kring vilka livsmedel som är bra för dig, vilka som kanske skapar sug efter kolhydrater - och som därför kan undvikas/minskas - och du kan själv, så att säga, styra din egen skuta i den riktning du vill.

Vilka nackdelar finns med Atkinsdieten?

Den stora nackdelen med denna diet ligger i det uppenbara: folk har svårt att fortsätta den livet ut. Vi kan ofta ändra vanor under en begränsad period och att - som vid Atkins - ha något så definitivt att förhålla sig till är väldigt svårt. För många omöjligt. Det talande i detta är att många återgår till den kosthållning man hade innan och att man i och med detta går upp i vikt igen och där man slutligen till och med kan väga mer än vad man gjorde innan.

Därför är denna diet heller inte rekommenderad av Livsmedelsverket som snarare valt att plocka ut några guldkorn som innebär att man äter mindre kolhydrater och ersätter snabba sådana med långsammare; detta i kombination med mer rörelse och motion ger en större chans att behålla den vikt man vill ha.

Hur fungerar Cambridgedieten?

4 Oct 2019

Cambridgedieten såg dagens ljus redan under 70-talet och det var professor Alan Howard vid det välkända lärosätet som var arkitekten bakom. Hur fungerar då denna diet och vad skiljer Cambridgedieten mot andra?

Man kan säga att denna diet är föregångare till alla andra dieter inom sfären VLCD - Very low calory diet . Detta innebär att man sätter sig på en väldigt kalorisnål meny och att man som max ska äta 800 kalorier varje dag. Detta är något som man måste hålla koll på. Menyn kan bli väldigt allehanda i och med det ringa intaget av kalorier; det gör ofta att man kompletterar med olika energibars, soppor och med olika typer av shakes.

Poängen är att balansera ett lägre intag av kalorier och kolhydrater och ändå att ge kroppen näring, energi, protein och syror för att den inte ska tappa i muskelmassa eller på annat sätt sluta att fungera som normalt.

Det är inte helt enkelt, men det finns två sätt som underlättar Cambridgedieten ur just denna synvinkel. Den ena är att dieten är tidsbegränsad och att man inte ska hålla på för länge - tre veckor brukar vara max. Det andra är att man får hjälp av en viktcoach som hjälper till att hålla koll på menyn och vad man får i sig.

Sett till det senare så är det också ganska givet att Cambridgedieten kostar pengar. En viktcoach och ett skräddarsytt program- utifrån din vikt och livsstil - bär en kostnad. Å andra sidan så får man också god effekt - redan efter någon vecka så rasar man i vikt och då tiden sedan summeras så har man inte sällan nått de mål man satt upp. Ur den synvinkeln så är dieten fullt fungerande; men detta säger dock tyvärr inte hela sanningen.

Många ökar i vikt efter avslutad diet

Det finns för- och nackdelar med denna typ av diet. Många kan sporras av att fortsätta sin viktnedgång och det innebär att Cambridge-modellen är en perfekt start. Ska du gå ner i vikt så kan du - genom denna diet - se ett resultat nästan per omgående; det kan i sin tur öka din motivation ytterligare. En svår sak i och med detta handlar emellertid om att du då måste återgå till en mer balanserad och normal kost igen.

Häri ligger också problemet. Många går upp till den ursprungsvikt man hade då dieten påbörjades - vissa ökar till och med i vikt. Och, för många handlar det om en viktuppgång i rent fett; detta som en följd av att ämnesomsättningen blivit lägre under de tre veckor som man kört dieten och att man efter dessa också får svårare att, så att säga, bränna bort det fett och de kalorier som plötsligt återigen börjar inmundigas.

Gör om kosten på ett mer långsiktigt sätt

Det som kan göra att man rekommenderar Cambridgedieten är det faktum att man får ett snabbt resultat. Kan man sedan kombinera denna viktnedgång med ett långsiktigt tänk och en plan inför framtiden så har man också goda möjligheter att nå - och behålla - den vikt man vill hamna på. Det som krävs är att man inser att den gamla livsstilen och den gamla kosten inte fungerat. Man kan inte återgå till att äta det som än gång skapade övervikten - istället måste man börja äta nyttigare mat och motionera mer och bättre. Först då kan Cambridgedieten nå sin fulla potential - för de allra flera så fungerar den bäst som ett rent startskott.

viktnedgång

← Äldre inlägg