Blogg

Välkommen till bloggen här på Dietguide.nu. Här skriver vi om allt möjligt som har med välmående, träning, skönhet och hälsa att göra. 

Den speciella doften av en foodtruck

5 apr 2020

När vi äter ska maten helst smaka bra, men den får även både se god ut och dofta gott. Får vi dessutom avnjuta maten i gott sällskap på en fin plats vid ett speciellt tillfälle är lyckan gjord.

Det finns matminnen vi aldrig glömmer. Som hur himmelskt mormors köttbullar smakade. Vi fick dem serverade på gaffel samtidigt som hon stod och rullade och stekte fler. Eller de där solvarma smultronen vi plockade på sommarlovet och trädde upp på grässtrån. Vi slukade dem alla på en gång liggandes i gräset. Vi skapar oss hela tiden nya matminnen genom resor, middagar och fester. Inte sällan är det vi själva som står för planeringen. Att arrangera och bjuda sina bästa vänner och familj på en middag eller fest är bland det finaste man kan göra.

Anita en catering foodtruck och ni får mer tid till gästerna

I stället för att laga maten själv, och att man istället kan ägna sig helhjärtat åt sina gäster, kan man hyra in en cateringfirma. Eller varför inte en foodtruck med catering? Idag finns det foodtrucks i många städer och som serverar all slags mat. Från stekt strömming till kreativa vegetariska och veganska rätter tillagade på lokala råvaror. Självklart finns det fortfarande hamburgare och mexikansk mat för den som fortfarande vill ha det. Att hyra in en foodtruck till bröllopsmiddagen, studentfesten eller personalfesten blir garanterat ett oförglömligt minne. Kanske även till sommarfesten på landet, och samtidigt som solen går ner så sänker sig även doften från foodtrucken över ängarna. Ett oförglömligt matminne, kanske?

För en lyckad catering behövs lite planering

Vill man anlita en foodtruck med catering är det lite som måste planeras innan festen för att tillställningen ska bli lyckad. De olika cateringfirmorna är specialiserade på olika slags mat, och man väljer firma efter den mat man vill ha på sitt evenemang. Idag är det oftast inga problem att få både kött, fisk eller vegetariskt och veganskt. Har någon matallergi så ordnas självklart alternativ, bara cateringfirman får veta det i förväg. Även hur många portioner som ska serveras, och hur många olika rätter, måste man veta innan. Och vart ska foodtrucken komma? Ska maten serveras på ett ställe utan vatten och el? Foodtrucken klarar detta, förutsatt att det inte är alltför många gäster som ska serveras. Det gäller även att vara ute i god tid så att man är säker på att få den foodtruck man vill ha.

En stor härlig buffé

11 mar 2020

Den årliga festen för alla vännerna närmar sig, men ni vet inte riktigt vad ni ska bjuda på. Det bästa vore om det fanns plockmat som alla kan ta vad de vill av, men vad för slags mat ska ni ha?

När man ska ha en stor fest med mat, vin, dans och allt möjligt annat roligt så kan det vara trevligt att bjuda på en riktigt stor buffé av mat. Mat som alla kan ta vad de vill av och som kanske är lite mer spännande än vad vanlig svensk buffémat brukar vara. Kanske ni kan hyra in någon som utför catering åt er för den årliga festen? En restaurang som lagar till allting som ni önskar, för att sedan komma med maten åt er till festen. På så vis sparar ni in mycket tid än om ni hade varit tvungna att själva ställa er vid spisen och laga all maten. En restaurang kostar så klart att ta in catering ifrån, men det kan vara värt det i slutändan.

Mat från världens alla hörn

Det kan vara väldigt spännande att få prova på någonting helt nytt att äta. Någonting som man inte har ätit förut. En bra idé kan vara att ta in mat från världens alla olika hörn för ens gäster att få prova på festens buffé. Kanske mat från någon restaurang som tillagar libanesisk mat vore något värt att prova? Eller varför inte marockansk mat? Oavsett vilken typ av mat ni väljer till er fest så kommer det finnas någonting att äta där för allas olika smak. Och vem vet, kanske man hittar en ny favoriträtt?

Catering för just er fest

Att ta hjälp av någon eller en restaurang för catering på festen är ett smart alternativ. Inte bara på grund av den tid ni sparar på att inte behöva stå i köket i timmar för att förbereda all maten, utan också på grund av restaurangerna och deras reklam som de får genom att man bjuder på deras mat på sin fest eller tillställning. Det är ovärderligt för dessa företagare att få den här typen av spridning om just deras mat och restaurang. På så vis så får de kanske in fler jobb om att catera mat vid någon annans tillställning och så vidare. Det ger en bumerangeffekt och det kommer att vara värt för både restaurangägaren och de som håller i festen. Vi rekommenderar denna sida: http://www.beirutcafe.se

Det finns exempelvis en lunchrestaurang i Södertälje som serverar nyttiga hamburgare

21 feb 2020

Är ni trötta på att äta gårdagens rester till lunch? Känns det trist med microvärmd mat i plastlåda? Ta ett avbrott i jobbstressen och besök exempelvis en lunchrestaurang i Södertälje.

Äta bör man annars dör man, är ett gammalt ordspråk. Trots det är det många som hoppar över lunchen, men det borde man alls inte göra. Kanske sitter vanan i sedan skoltiden? Eller så upplever man att man inte hinner. Faktum är att man dessutom bör äta på fasta tider varje dag. Forskning har nämligen visat att man riskerar sin hälsa om man skippar målet mitt på dagen eller inte äter vid samma tidpunkt. Några av de sjukdomar man kan drabbas av är övervikt, diabetes typ 2 och högt blodtryck. Så bäst är att värna om lunchen och ta ett välförtjänt avbrott i arbetet. Då kommer man dessutom ifrån småätande av godis som man oftast tar till då blodsockret går ner.

Att skippa lunchen och inte äta regelbundet vid samma tid kan leda till flera sjukdomar

Ibland är det stressigt på jobbet men den där lunchrasten betalar sig verkligen i längden. Vem vill drabbas av sjukdomar eller utmattningssyndrom? Man blir också piggare och orkar mer om man äter sin lunch. Visst kan man äta sin medhavda lunchlåda vid skrivbordet men ännu bättre är att lämna arbetsplatsen och ta en kort paus i stressen. Åtminstone några dagar i veckan. Det finns exempelvis en lunchrestaurang i Södertälje som serverar lunch i en inbjudande och avslappnande atmosfär. De allra flesta lunchrestauranger har veckomatsedlar och serverar lunch mellan klockan elva och tre.

Det finns flera bra lunch-appar att ladda ner till mobilen

Idag finns det bra lunch-appar som man kan ladda ner till sin smartphone. Där kan man få tips om veckans olika luncher som finns att tillgå. En nyttig lunch för den som inte rör på sig regelbundet bör till hälften bestå av rotfrukter och grönsaker. Men det viktigaste är att lunchen innehåller mycket näring och lagom med energi. Många tror att snabbmat är onyttigt men det behöver absolut inte alltid vara så. Nu för tiden serverar många snabbmatsrestauranger nyttiga hamburgare och i stället för den friterade potatisen en nyttig sallad. Äter man en lunchbuffé ute så kan man börja med de nyttigare sakerna som grönsakerna och salladen. Då föräter man sig inte heller så lätt utan äter lagom mycket och matsvinnet brukar dessutom minska.

Var kan man äta god lunch i Södertälje?

6 feb 2020

Lunchtid? Var kan man gå någonstans och få sig en riktigt god lunch i Södertälje, kanske ni funderar på. Södertälje har mycket att erbjuda och så även olika val av restauranger för lunch.

Oavsett var man kommer ifrån eller var man bor någonstans i landet, så vill alla få i sig ett gott mål mat på sin lunch, eller hur? Allra mest ekonomiskt vore det så klart om alla tog med sin egen lunchlåda till jobbet varje dag, men ibland kan det ju vara mysigt att få gå ut och äta på någon restaurang. Kanske tillsammans med en arbetskamrat? Valet av olika ställen att äta sin lunch på måste dels få bero på vad man är sugen på just då för tillfället, men även vilka ställen som ligger närmast ens arbete. Vill man gå ut och äta lunch i Södertälje till exempel, så finns det många olika alternativ att välja bland, helt beroende efter tycke och smak.

nyttig lunch med grönsaker

En lätt lunch eller buffé

Snabbmat i all ära, det är gott ibland men det får inte ätas för ofta då man lätt kan tröttna. En lätt lunch, där man kanske väljer att köpa sig en färdig sallad eller en sådan variant där man får plocka åt sig själv kan vara väldigt gott och fräscht ibland. Men hur lyxigt skulle det inte vara att få sätta sig och äta av en stor och härlig buffé med allt man kan tänka sig? Nybakat, färskt bröd och mat som är gjord med kärlek. Vid en buffé kan man äta lite av varje eller välja bort sådant som man kanske själv inte tycker om, det är ju det som är det fina. Det och att man oftast betalar för att få äta hur mycket man vill.

Hämta eller äta där?

Det är många som väljer att hämta sin mat från något lunchställe och sedan ta med det tillbaka till jobbet och äta där, kanske behöver man jobba över lunchen och kan då äta sin mat vid skrivbordet till exempel. De flesta ställen som serverar lunch i Södertälje har det som val, att man antingen kan äta där eller ta maten med sig. En riktigt god och vällagad lunch, med fina råvaror och som även är lagad helt ifrån grunden, det är vad man behöver för att fylla på kroppen med bensin för att orka med resterande utav arbetsdagen.

Vilken mat får mig att tappa i vikt?

26 dec 2019

Har du provat olika dieter och tröttnat? Eller har du framgångsrikt gått ner i vikt till exempel med Viktväktarna, bara för att efter något år gå upp alla de kilon som du går ner? De säger att det inte är bra med "jojo-bantning", när man går ner som en jojo och upp igen som en jojo. Saken är den att det ofta är lätt att gå ner i vikt, om man plötsligt äter mindre, än vad man annars gör. Många gör så och går hungriga tills de har nått sin matchvikt. Sedan gör de precis som de gjorde förut, och går upp alla de kilon som de tidigare förlorade.

Det svåra när man går på en diet är att sluta med dieten och fortsätta behålla den låga vikten. Ska man verkligen gå ner i vikt, och behålla vikten på den nivå som man önskar, så bör man ändra hela sin livsstil, vilket är bra mycket svårare än att bara gå på en diet. Men goda nyheter; det går faktiskt att ändra sin livsstil. Man kan ändra på sitt sätt att äta, på exakt på samma sätt som man börjar träna, gå på gym och samtidigt blir medveten om vilken mat man väljer att äta. Här kommer några bra förändringar som man kan göra i sitt liv.

Äta fett men inga kolhydrater

Det finns väldigt många som har lyckats gå ner i vikt genom att hellre välja fet mat, äta kött, med smör på, äta 2 ägg till frukost, med en klick smör, dricka en kopp kaffe med lite grädde i. Till lunch äter man en välstekt biff med tomatsallad och en bearnaisesås. Till middag äter man sedan en bit lax med sparris, ärtor och en vitsås med smak av citron. Man slutar äta bröd, potatis, vitt ris, pasta och rotfrukter, liksom bananer. Då är det bättre att äta en bit wienerkorv istället för en banan.

Äta veganskt och vegetariskt

En annan väg som man kan gå, om man inte vill äta fett, utan kolhydrater är att välja vegetarisk mat, eller veganskt. Detta kan vara svårt för dem som har vant sig vid vanlig svensk husmanskost. Ofta är det lättare för ungdomarna. De känner så väl till en hel del vegatriska och veganska alternativ till kött. Här får man och ska, äta alla slags grönsaker och frukter. Man väljer bort smör och mosar hellre en avokado på en bit grovt bröd, lite örtsalt och en tomat. Då kan man äta quornfärs med tomatsås och spagetti till lunch, ugnsrostade grönsaker med vitlökssmör till middag och gröt med banan och russin till frukost.

Äta utan fett och utan socker

Det tredje alternativet är att utesluta allt fett och socker. Man kan, precis som i fallet med att äta fett men utan kolhydrater, äta 2 ägg till frukost, men häller på lite salt i stället för smör, äter en biff med potatis och tomatsallad, men ingen sås, liksom lax till midag med sparris och ärtor och utan sås. Man äter bröd, men utan smör, och kanske äter brödet med en klick hoummos, istället för en banan till mellanmål äter man en morot. 

Sugen på bra mat på restaurang? Läs då mer här: https://www.pahornetgavle.se.

Medelhavsdieten - klara fördelar

4 okt 2019

Medelhavsdieten har kommit stort på slutet och det är faktiskt något som är lätt att relatera till. Dels så handlar det om väldigt god mat, dels så också tillgången på medelhavskost ökat i Sverige och dels så är det heller inga problem gällande tillagning.

Frågan är om dieten i fråga verkligen fungerar? Ja, den fungerar, men precis som med allt annat så kräver den disciplin och att man - i det här fallet - även räknar på det dagliga intaget av kolhydrater. Gör man det och lär sig att älska kosten från medelhavet så finns det också stora fördelar att hämta hem dit inte enbart ett minskat midjemått kan räknas.

Skillnaden mellan medelhavsdieten och andra dieter är att den gör gott även på insidan av kroppen där man kan se bättre värden på lever samt en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Så ska du äta enligt medelhavsdieten

Först och främst så ska man titta på vilka länder som inspirerat denna diet. Det handlar om Grekland, Spanien och Italien och hur man äter där. I de flesta fall så ser man tallrikar fyllda med grönsaker, med ljusare kött och med nyttiga fetter från exempelvis olivolja. Inte sällan så handlar det om kyckling och där man även kan se en rejält tilltagen ostbit - tänk halloumi - skymta; salladen å sin sida har fullt av baljväxter och bönor som utfyllnad och rätten serveras med ett glas rött vin.

Det är lätt att romantisera kring detta, men faktum är att det handlar om vanlig husmanskost i dessa medelhavsländer. Grönsaker - gärna grillade, röror, ostar, bönor, olivolja, nötter, mandlar, vinäger, fisk, skaldjur, frukt och bär - allt bildar en symbios som är bra för våra kroppar och det gör medelhavsdieten så speciell. Man kan äta gott och man kan äta mycket och ändå må bra.

grönsaker och fisk

Finns det någon skillnad mot LCHF?

Radar man upp allt detta så är det lätt att förväxla en medelhavsdiet med en annan typ av diet i form av LCHF. Det finns likheter dem emellan - men det finns även tydliga skillnader. Medelhavskost inkluderar även bröd och kolhydrater. Gällande bröd så bör man dock vara sparsam; åtminstone om man vill gå ner i vikt. Kolhydrater får man äta, men gärna mindre och bättre. Fullkorn rekommenderas och detta oavsett om det handlar om ris eller om pasta.

Det som förenar LCHF och medelhavsdieten är att båda ser till det faktum att vi ska äta nyttig mat som håller oss mätta länge. Det senare är en viktig sak då det kommer till att gå ner i vikt: många dieter är så pass strikta och sparsamma sett till vad man dår lägga på tallriken att det nästan uppmuntrar småätande. Det fina med denna diet och kosthållning är att man är mätt under en längre tid och att man i och med detta också står emot alla de frestelser som finns.

Finns det faror med denna kosthållning?

Det finns inga egentliga faror med medelhavskost, men man bör höja ett varningens finger för vin och intaget av denna dryck. Viss forskning visar att ett glas rött vin om dagen kan vara hälsosamt - speciellt för personer över femtio år. Men, de flesta är även medvetna om att alkohol har avigsidor som inte kan ignoreras.

Det bör man naturligtvis hålla koll på. Befinner man sig i någon typ av riskzon gällande alkohol så är det bättre att hålla sig till vanligt vatten - gärna med en liten citronskiva i sig, för smakens skull.

Hur fungerar flygvärdinnedieten?

4 okt 2019

Nöden har ingen lag - lite så kan man sammanfatta den klassiska flygvärdinnedieten. Med detta menas att man kanske måste gå ner snabbt i vikt inför någonting viktigt: en fotografering, ett bröllop eller ett, som namnet antyder, ett jobb. Förr fanns det väldigt hårda - orimliga - krav på hur en flygvärdinna skulle se ut och där var vikten en väldigt stor faktor.

Dök en flygvärdinna upp på en flygning med några kilos övervikt så kunde detta innebära sparken. Alla vet också att några dagars frikostighet av mat och dryck kan visa sig på vågen och att man således också kunde drabbas väldigt hårt under exempelvis en längre vakans från jobbet.

Därmed föddes också flygvärdinnedieten. Genom att följa ett strikt kostschema där kolhydrater och spannmål - potatis, bröd, pasta och ris - saknas och där man istället fokuserar på protein - kött, fisk, kyckling - och grönsaker så kunde man tappa väldigt många kilo inom loppet av några dagar. Tack vare denna diet så fanns det alltså en väg till att behålla jobbet.

Ska jag testa flygvärdinnedieten?

Dieten är strikt och ger inget utrymme för fria tolkningar. Du har en tydlig matsedel att följa och det innebär att du inte ska äta någonting som inte finns skrivet på denna. Ett exempel på denna hårda linje handlar om kryddning. Vid denna diet så får du endast krydda din mat med salt och peppar - och då dessutom ytterst måttligt.

Baserat på detta så är det ingen diet som rekommenderas. Den skapar hunger, den kan skapa illamående och den kan ge både trötthet och huvudvärk. Kort sagt: det är en diet att följa endast vid yttersta nödfall då den, helt enkelt, inte ger kroppen den näring den behöver.

Anledningen till att man tappar i vikt på en kort tid har en fysiologiskt förklaring. Det som sker är att man tömmer muskler och lever på glykogen och det innebär i sin tur att dessa inte binder vätska på samma sätt. Bara genom detta kan man bli av med runt fyra kilo - men det handlar också om fyra kilo som snabbt kommer tillbaka i och med att det handlar om vätska.

Flygvärdinnedieten är möjligen bra om man vill kickstarta en viktminskning och se ett snabbt resultat; på längre sikt är den - rent krasst - fullkomligt värdelös. Du går snabbt upp det du tappat och du utsätter din kropp för ren tortyr under tiden den pågår.

flygvärdinna

Den här menyn ska du följa

Men, vi har även all förståelse för att det kan finnas lägen då man, så att säga, har kniven mot strupen och måste gå ner i vikt. Därför tänkte vi visa hur en meny för flygvärdinnedieten ser ut.

Måndag:

 • Frukost: En halv Grape och en kopp kaffe/thé.
 • Lunch: Biff, tomat, grönsallad och ett äpple.
 • Middag: Två ägg - hårdkokta, en halv grapefrukt och haricoverts.

Tisdag

 • Frukost: En halv grapefrukt och en kopp kaffe/thé.
 • Lunch: En lammkotlett, grönsallad och ett glas tomatjuice
 • Middag: Squash och blomkål. Osötad äppelmos och haricoverts.

Onsdag

 • Frukost: En halv grapefukt och en kopp kaffe eller thé.
 • Lunch: Grillad kyckling, grönsallad med selleri och ett äpple
 • Middag: Ett glas Katrinplommonjuice, köttfärsbiffar samt skalade tomater

Torsdag

 • Frukost: En halv grapefrukt och en kopp the/kaffe.
 • Lunch: Två hårdkokta ägg, ett glas tomatjuice och lite haricoverts
 • Middag: Ett glas ananasjuice (osötad), grillad biff och grönsallad med tomater.

Vad innebär Atkinsdieten?

4 okt 2019

Atkinsdieten slog ner som lite av en bomb för några år sedan och var extremt upphaussad under en period. Denna diet har idag fallit lite i glömska och i och med att den fått flertalet efterföljare så är detta också förståeligt.

Atkins var en föregångare och där man ser att andra dieter inom samma sfär - LCHF exempelvis - är lite mer tillåtande och utvecklade så väljer också fler dessa alternativ.

Därmed inte sagt att Atkins ska förpassas till minnenas soptipp. Tvärtom. Många, än idag, väljer Atkins och många av dem som valde dieten för några år sedan vittnar om att det är det bästa val de gjort. För: sköter man Atkinsdieten strikt och är beredd på uppoffringar så kommer man att rasa i vikt - rejält.

Så fungerar Atkins

Många tänker sig att en diet ala Atkins innebär noll kolhydrater. Det är inte sant. Man utgår dels från att minimera antalet kolhydrater och dels också från att göra skillnad på sådana. Sant är att man stryker potatis, bröd, ris, pasta och socker från menyn. Men, man får dock äta långsamma kolhydrater - i mindre mängder - som exempelvis bönor, linser, råg och fullkornsprodukter.

Det som var - och fortfarande är - tilltalande med Atkins är att den dieten, till skillnad mot andra, ger dig en möjlighet att äta dig mätt. Rent förenklat så kan du äta hur mycket protein, fett och grönsaker som helst. Det är således inte så att man går omkring med tom mage och lider sig igenom en viktnedgång. Enbart genom att minska på intaget av kolhydrater så kan man tappa ganska många kilon.

kvinna äter äpple

Fyra faser för ett optimalt resultat

Atkins fungerar bäst om man följer fyra stycken faser och vi tänkte snabbt titta på hur dessa ser ut i verkligheten.

Fas 1 För att få kroppen att ta energi från fett istället för från kolhydrater så krävs det en tillvänjning. Det är också vad den första fasen handlar om. Man befinner sig i denna fas fram till dess att man är sju kilo från målvikten och man brukar - för att kroppen ska vänja sig - ha ett intag på max 20 gram kolhydrater per dag: kolhydrater som i sin tur primärt ska komma från grönsaker. Du kan äta exakt hur mycket kyckling, ägg och kött som helst; detta då dessa saker är fria från kolhydrater.

Fas 2 Den här fasen handlar om att hitta en kolhydrat-balans i kroppen; vilket innebär att du åter får äta lite mer kolhydrater än vid Fas 1. Maximalt handlar det dock om 25 gram/dagen och dessa kolhydrater ska härstamma från exempelvis bär, nötter, frön och grönsaker. För varje vecka som passerar så ökar du intaget av kolhydrater med fem gram. Du är Fas 2 fram till att du befinner dig 4,5 kilo från din målvikt och du bör alltid vara vaksam på att viktnedgången fortsätter.

Fas 3: Du har 4.5 kilo kvar att gå ner innan du brutit snöret längs mållinjen. Det ska du inte göra via en rusch; det ska ske långsamt och metodiskt. Enligt Atkinsdieten ska kroppen vänja sig vid den nya vikten och den nya kosten. Därför ska man befinna sig i denna fas i 30 dagar och vara beredd på att minska antalet kolhydrater om man börjar gå upp i vikt igen. Syftet är att du ska veta hur din kropp reagerar på kolhydrater - och på vilka - och att du därigenom skaffar dig en kunskap om hur du fungerar. En långsiktig viktnedgång ger bättre kontroll och bättre resultat.

Fas 4: Vid Fas 4 ska du veta vad du kan äta, hur mycket och hur du påverkas rent viktmässigt. Kosten är densamma som vid fas 3, men det är tänkt att det du äter nu också ska ätas resten av livet. Du har kännedom kring vilka livsmedel som är bra för dig, vilka som kanske skapar sug efter kolhydrater - och som därför kan undvikas/minskas - och du kan själv, så att säga, styra din egen skuta i den riktning du vill.

Vilka nackdelar finns med Atkinsdieten?

Den stora nackdelen med denna diet ligger i det uppenbara: folk har svårt att fortsätta den livet ut. Vi kan ofta ändra vanor under en begränsad period och att - som vid Atkins - ha något så definitivt att förhålla sig till är väldigt svårt. För många omöjligt. Det talande i detta är att många återgår till den kosthållning man hade innan och att man i och med detta går upp i vikt igen och där man slutligen till och med kan väga mer än vad man gjorde innan.

Därför är denna diet heller inte rekommenderad av Livsmedelsverket som snarare valt att plocka ut några guldkorn som innebär att man äter mindre kolhydrater och ersätter snabba sådana med långsammare; detta i kombination med mer rörelse och motion ger en större chans att behålla den vikt man vill ha.

Hur fungerar Cambridgedieten?

4 okt 2019

Cambridgedieten såg dagens ljus redan under 70-talet och det var professor Alan Howard vid det välkända lärosätet som var arkitekten bakom. Hur fungerar då denna diet och vad skiljer Cambridgedieten mot andra?

Man kan säga att denna diet är föregångare till alla andra dieter inom sfären VLCD - Very low calory diet . Detta innebär att man sätter sig på en väldigt kalorisnål meny och att man som max ska äta 800 kalorier varje dag. Detta är något som man måste hålla koll på. Menyn kan bli väldigt allehanda i och med det ringa intaget av kalorier; det gör ofta att man kompletterar med olika energibars, soppor och med olika typer av shakes.

Poängen är att balansera ett lägre intag av kalorier och kolhydrater och ändå att ge kroppen näring, energi, protein och syror för att den inte ska tappa i muskelmassa eller på annat sätt sluta att fungera som normalt.

Det är inte helt enkelt, men det finns två sätt som underlättar Cambridgedieten ur just denna synvinkel. Den ena är att dieten är tidsbegränsad och att man inte ska hålla på för länge - tre veckor brukar vara max. Det andra är att man får hjälp av en viktcoach som hjälper till att hålla koll på menyn och vad man får i sig.

Sett till det senare så är det också ganska givet att Cambridgedieten kostar pengar. En viktcoach och ett skräddarsytt program- utifrån din vikt och livsstil - bär en kostnad. Å andra sidan så får man också god effekt - redan efter någon vecka så rasar man i vikt och då tiden sedan summeras så har man inte sällan nått de mål man satt upp. Ur den synvinkeln så är dieten fullt fungerande; men detta säger dock tyvärr inte hela sanningen.

Många ökar i vikt efter avslutad diet

Det finns för- och nackdelar med denna typ av diet. Många kan sporras av att fortsätta sin viktnedgång och det innebär att Cambridge-modellen är en perfekt start. Ska du gå ner i vikt så kan du - genom denna diet - se ett resultat nästan per omgående; det kan i sin tur öka din motivation ytterligare. En svår sak i och med detta handlar emellertid om att du då måste återgå till en mer balanserad och normal kost igen.

Häri ligger också problemet. Många går upp till den ursprungsvikt man hade då dieten påbörjades - vissa ökar till och med i vikt. Och, för många handlar det om en viktuppgång i rent fett; detta som en följd av att ämnesomsättningen blivit lägre under de tre veckor som man kört dieten och att man efter dessa också får svårare att, så att säga, bränna bort det fett och de kalorier som plötsligt återigen börjar inmundigas.

Gör om kosten på ett mer långsiktigt sätt

Det som kan göra att man rekommenderar Cambridgedieten är det faktum att man får ett snabbt resultat. Kan man sedan kombinera denna viktnedgång med ett långsiktigt tänk och en plan inför framtiden så har man också goda möjligheter att nå - och behålla - den vikt man vill hamna på. Det som krävs är att man inser att den gamla livsstilen och den gamla kosten inte fungerat. Man kan inte återgå till att äta det som än gång skapade övervikten - istället måste man börja äta nyttigare mat och motionera mer och bättre. Först då kan Cambridgedieten nå sin fulla potential - för de allra flera så fungerar den bäst som ett rent startskott.

viktnedgång

Bra saker skaffa sig när man tränar

10 jun 2019

Den som tränar mycket skaffar sig lätt nya praktiska saker som man kan behöva. Den som tränar genom att cykla, skaffar sig kanske en praktisk cykel, som både är lätt att bära, eller som kanske till och med är hopvikbar så man lätt kan förflytta sig antingen med tåg, bil eller på annat sätt när man inte kan cykla. Sedan skaffar man sig riktiga cykelkläder, som en cykelhjälm, cykelskor och cykelbyxor. Tränar man slalom kanske man skaffar sig riktigt bra slalomskidor, slalomhjälm, skidhandskar, skidkläder och ett riktigt bra vallaställ som är portabel men samtidigt stadigt när man ska valla skidorna. 

Finns anpassade vallaställ

Det finns olika slags vallaställ för dem som åker olika slags skidor. Åker man slalom åker man oftast på mindre slags skidor, som är anpassade för slalomåkning. Ska man valla sådana skidor, behöver man inte ett så stort vallaställ. Åker man längdskidåkning är det långa skidor som man behöver. Då behöver man ett vallaställ som är anpassat för långa skidor. Då finns det sådana vallaställ som passar för sådana skidor. Är man på resa, vill man kunna ta med sig vallastället, fälla ihop det, kunna ställa upp det och kunna valla skidorna på det ställe där man skidar. Många gånger åker man till olika backar, och vill då kunna ta med sig vallastället till de olika backarna. Tävlar man till exempel på olika ställen kan man behöva ett eget vallaställ som är helt anpassat efter de egna skidorna. Då behöver man inte anpassa sitt vallaställ varje gång som man ska valla sina skidor. Då är det bara att vika ihop och fälla ut vallastället och valla dem. Antingen kan man skaffa sig vallaställ som är anpassade för vanliga långskidor eller som är anpassade efter slalomskidor. Ett portabelt vallaställ är varken svårt att fälla ihop eller fälla ut när man väl behöver det.

Välj lätta portabla vallaställ

När man ska välja vallaställ som man vill kunna ta med sig på olika resor kan man vilja välja vallaställ som är lätta att bära, lätta att ha med sig och som samtidigt är stadiga när man väl behöver sitt vallaställ. Det som är viktigt med vallaställ är ju att man kan valla skidorna att ställningen är stadig och som gör att skidorna står stabilt när man vallar dem. Det finns både vallaställ som kan stå på ett bord inomhus och som inte behöver stå på golvet. Behöver du valla dem utomhus behöver de ben att stå på så att man inte behöver böja sig ner så lågt.

Letar du efter PT utbildning?

21 maj 2019

Det har ju blivit så populärt att arbeta som tränare och särskilt som personlig tränare (PT) – kan det ha att göra med att kronprinsessans PT blev hennes pojkvän och sedan hennes make? Antagligen vill nog fler än prins Daniel få en kronprinsessa på kroken, även om hon numera är upptagen. Därför kan man anta att populariteten har spridit sig, både att vilja ha en egen personlig tränare och att själv utbilda sig till en sådan.

Många har nog föreställningen att det är ganska glamoröst och ger chansen att kanske få arbeta med många intressanta människor. Om man har kunskaper om hur man kan träna på ett bra sätt, är det inte så konstigt om man vill dela med sig av den. Är man det minsta intresserad av andra människor och vill att de får vältränade kroppar och lever hälsosamt då är det en bra idé att arbeta som PT. 

Så kan man utbilda sig till PT

Det är fullt möjligt att gå en PT utbildning, även om man är lite äldre. Har man en vältränad kropp spelar det ingen roll hur gammal man är. Du kan till och med bli PT även om du arbetar samtidigt med något annat eller går i skola. Man kan nämligen gå en  PT-utbildning på distans och utbildningen är inte svår att tillgodogöra sig. Kan man något om kost och träning innan, är det inte så många nya saker. Man lär sig nämligen grundläggande kostrådgivning. Man lär sig om kosten, näringslära, man blir lite av en livsstilscouch och man lär sig entreprenörskap. Som PT arbetar man ju med att motivera människor. Man är en stödjande person så att de når sin högsta potential. 

Så kan en distansutbildning fungera

Utbildningen till PT sker hemma hos dig, och när du kan ta till dig kunskapen. Några helger går man en utbildning nära ens bostad och man gör sin examination via utbildningens webbportal. Då är det viktigt att man har tillgodogjort sig kunskapen som har förmedlats av utbildarna, lärarna och via alla föreläsare. Som framtida PT handlar det även om en villighet att förändras och att själv mogna som person och nå egna höjder och utvecklas för att kunna ge vidare den kunskapen till andra. Ska man få andra att förändras bör man själv kunna förändras och på så sätt får man en förståelse för vad andra kämpar med. Som personlig tränare kan man räkna med en medellön i storleken kring 30.000 kronor i månaden.

Vila upp dig i Tunisien

18 dec 2018

Tunisien är ett härligt land för dig som bara behöver ladda batterierna. Med charter till Tunisien når du efter fyra timmars flygning ett exotiskt land med mycket anor. Och med oändliga möjligheter till att bara ta det lugnt. Det lilla landet i norra Afrika har massor med soldränkta sandstränder att vila dina trötta fötter i. Klimatet är behagligt året runt. På vintern är det ofta runt 20 grader, men på sommaren blir det betydligt varmare, med temperaturer runt 35 grader.

Svalka dig i havet

Ligg i solstolen och läs en bra bok och njut av värmen och det slappa strandlivet. När det blir för varmt så tar du ett härligt svalkande dopp i Medelhavet. Ta med dig ett cyklop och snorkel och upptäck havets hemligheter. Det är bra sikt och många fiskar att titta på. En garanterat avslappnande upplevevelse för kropp och själ. 

Det finns massor att göra om du blir trött på strandlivet eller behöver vila din ovana hud från solen en stund. Gå till någon trevlig restaurang och prova någon av alla tunisiska läckerheter.

Det tunisiska köket är exotiskt och smakrikt och en blandning av europeiska, afrikanska och arabiska smaker. Fisk och skaldjur är fantastiskt gott och fräscht här. Prova någon av alla goda lamm-, kött- eller kycklingrätter, ofta serverade med couscous, nationalsåsen Harissa, oliver och bröd. Många rätter är smaksatta med "Tabil", vilket är en kryddblandning bestående av vitlök, cayenne, kummin och koriander som gör rätterna är exotiska och smakrika. Korvgrytan "Ojjo" bestående av korv eller kött är fantastisk. Till förrätt rekommenderas friterade filodegsknyten fyllda med olika godsaker, så kallad "Brik". Efter måltiderna är det gott att avsluta med ett fräscht mint-te.

Unna dig det lokala röda vinet eller den goda ölen Celtia till måltiden. Prismässigt så är måltiderna billiga, generellt halva priset mot Sverige.    

Det genuina Tunisien

Vill du se det genuina, så kan du besöka en av alla basarer. Det är stora marknader där du kan köpa alla mellan himmel och jord. Stanna till och insup atmosfären och lyssna på alla ljud och alla exotiska dofter. Är du shoppingsugen så kan du göra riktiga klipp på bland annat skor, kläder, lädervaror och keramik. Men glöm inte att pruta.

Att hyra bil är ett bra sätt att se mer av landet. Vägarna är ganska bra och välskyltade, men trafiken är kaotisk i större städer. Så kör ut från staden och njut av scenerierna, helt olikt Sverige.

Sedan stannar du i någon pittoresk by och njut av det lugna livet bland lokalborna. Ta in på en lokal restaurang och ät någon spännande rätt.

Så tveka inte, boka din resa här.

Åderbråck - kan det drabba alla?

6 nov 2018

De flesta av oss kommer på något sätt att komma i kontakt med åderbråck. Antingen genom att vi själva drabbas eller också där någon i vår närhet gör det. Detta baserar vi på att ungefär var tredje svensk drabbas och att det således bygger på en ren sannolikhet. Åderbråck är sällan farligt utan handlar för de flesta mer om ett estetiskt problem som gör tillvaron svårare.

Det å sin sida innebär inte att det är fråga att ta lättvindigt på. Tvärtom, ska man rangordna olika åkommor efter hur de ser ut så kan förmodligen de flesta skriva under på att ett åderbråck är ganska läskigt. Det kan se ut som att ormar kryper under skinnet på benet, det kan se ut att göra väldigt ont och det kan vara en väldigt påtaglig färg. Kort och gott: drabbas man av åderbråck så vill man också bli av med det; även om det inte gör ont eller påverkar vardagen.

Vi ska säga att vissa åderbråck faktiskt gör ont och kan åsamka vissa obehag såsom blödningar och eksem. Skillnaden där och mellan ett vanligt, utstående åderbråck är att Landstinget kan täcka kostnaden för en åderbråcksbehandling. Handlar det enbart om det estetiska så får man betala kostnaden för en behandling ur egen ficka. Det kostar mellan 25-35.000 kronor. En hög summa förvisso, men å andra sidan så innebär det att åderbråcket är borta för gott också.

Det går att förebygga ett åderbråck till viss del

En av tre drabbas alltså av åderbråck. Frågan ä vad det är som gör att två stycken inte drabbas? Till största delen så är detta genetiskt. Kollar du på dina föräldrars ben och ser ett åderbråck på dessa så är risken ganska stor att du själv också kommer att få det. Men, det brukar handla om ålder och till viss del så kan man också förebygga uppkomsten.

Det bästa sättet handlar om motion. Idag så sitter vi mer än vi förr gjorde och det ökar definitivt riskerna för att åderbråck ska framträda i en tidigare ålder. Rör man på sig så ökar blodcirkulationen i benen och det gör i sin tur att risken minskar. Vi ska dock säga att även ett alltför stående arbete - frisörska - kan drabbas av åderbråck i en högre grad; det ska alltså finnas en balans mellan stående och sittande.

Något samband med mat och kost finns inte bevisat, men vi skulle ändå säga att den frågan här ihop med motionen. Ju mer du kan röra dig, desto bättre är det och det i sin tur innebär att rätt kost har en klar betydelse.

En annan bra sak som kan förebygga ett åderbråck handlar om att använda stödstrumpor under kvällarna. Det säger vi speciellt till en utsatt grupp av människor - nämligen gravida kvinnor. Utöver ålderdom så är det nämligen så att graviditeten kan påskynda åderbråck. Använder du stödstrumpor så ger du dig bättre odds att klara dig undan.

Mer info om åderbråckhttps://narvakirurg.se/aderbrack.

Ny kropp - nya bröst?

2 aug 2018

Fördelarna med att gå ner i vikt och nå den målvikt man satt upp är många. En lägre vikt sliter mindre på kroppen. i och med att man inte drar omkring på en massa onödiga kilon så blir belastningen mindre på lederna - framförallt så skonas knän och fötter. Utöver det så blir en viktnedgång ofta synonymt med ett bättre mående - i och med att det krävs mer motion och fler timmar i gymmet eller längs elljusspåret så mår också hjärtat bättre, man minskar risken för sjukdomar som diabetes och så vidare. På det stora hela - din viktnedgång kan sammanfattas som positiv.

Däremot så kanske din kropp inte blir exakt som du önskat. De kilon du tappat finns, så att säga, fortfarande kvar. Eller de finns kvar i form av skinn och hängande hud. Ju mer du vägt - desto mer skinn kommer att synas och de muskler du skaffat kan vara svåra att få fram och definiera. Det är ofta problematiskt sett till att man vill ha lön för mödan och att man vill visa de muskler som man arbetat fram. Det man kan säga är att kroppen har en fantastisk förmåga att anpassa sig. Ge det lite tid så kommer det överflödiga skinnet att strama till sig och anpassa sig till din nya kropp. Givet naturligtvis hur mycket det handlar om - en väldigt stor person kan efter en viktnedgång blir tvungen att ta hjälp för att bli lite tightare.

Ett annat problem som man kan behöva hjälp med gäller för kvinnor och där en viktnedgång kan påverka bröstens storlek. Man tappar kilon - brösten blir mindre. Det kan vara svårt att acceptera och det är också därför en lösning i form av en bröstförstoring är så pass vanlig i samband med viktnedgångar.

Boka tid för en bröstförstoring i Stockholm

En bröstförstoring är för övrigt ett av de absolut vanligaste ingreppen inom estetisk kirurgi. Av skäl som skiljer sig åt; vi har dels den viktnedgång vi ovan tittade på, dels så har vi många kvinnor som väljer en bröstförstoring för brösten ska bli jämna till storleken och som en tredje anledning så har vi det naturliga: man upplever att man har för små bröst och vill, helt enkelt, ha större. Vi kan även nämna en graviditet som en vanlig orsak.

Oavsett vilken dock så finns det några saker att peka på gällande en bröstförstoring. Nummer ett: det är inget riskfritt ingrepp. Du knallar inte in på en klinik i Stockholm under lunchen, genomför en bröstförstoring och är tillbaka på arbetet under eftermiddagen. Nej, det handlar om en operation där du dels blir sövd med narkos och där det finns många andra saker som kan gå fel i efterhand.

Tyvärr är det inte ovanligt med komplikationer såsom exempelvis rippling, kapselkontraktur, att en rotation av implantaten äger rum eller att de spricker. De flesta av dessa går att förebygga genom att välja rätt klinik.

Välj en erfaren klinik för din bröstförstoring

Man har börjat samla in data för olika bröstförstoringar i Sverige. Där syns det tydligt att många klagomål uppkommer i efterhand. Många fler än vad man tidigare trott. Datan samlas i ett register som kallas BRIMP - Bröstimplantatregistret - och går att ta del av på deras hemsida. Det talade är två saker: det finns risker och det finns bättre såväl som sämre kliniker som erbjuder tjänsten.

Det gör att du måste undersöka innan. Ett tips är att du kontaktar Socialstyrelsen och kollar upp om de har några rekommendationer eller anmärkningar som kan få dig att göra ett enklare val. Se även till att läsa på kring risker och vilka typer av implantat som klinikerna jobbar med. Kan det finnas garanti, hur lång är den i så fall? Var själva snittet ska sättas är också viktigt att välja. Ska det ske i vecket under bröstet, i din armhåla eller vid vårtgården?

Allt detta kommer att ventileras vid den initiala konsultationen som är extremt viktig. Vid denna så kommer du - tillsammans med sköterskor och kirurg - att gå igenom allt från förväntningar, vilken storlek du vill ha samt där man tittar närmare på vilka fysiska förutsättningar du har. Allt detta samlas i en bedömning som gör din bröstförstoring säkrare. Ta ingreppet på allvar - undersök klinikerna i Stockholm innan du bestämmer dig för var din bröstförstoring ska äga rum.

Här kan du läsa mer: http://www.bröstforstoringstockholm.se.

Tröst för alla smala

11 jul 2018

Har du också funderat på den där svåra balansgången mellan å ena sidan vilja vara trådsmal, och å andra sidan vilja ha en yppig byst? Om det är så, är du inte ensam om det hela. Lösningen för alla smala som inte har någon vidare byst, är att lägga in ett implantat som ger just den form på bysten som du alltid har önskat dig. Då gör det ingenting om du är smal, du behöver inte längre oroa dig över att bysten är för liten.

En liten byst kan producera alldeles tillräckligt

Många kvinnor som har små bröst kanske oroar sig över att inte kunna ge tillräckligt med amining till sitt barn, men det behöver inte oroa någon alls. Naturen har försett oss på ett så snillrikt sätt, att brösten sväller, när hon är beredd att amma. Det kan vara svårt för vissa att komma igång med amning efter en förlossning, men när den väl har kommit igång, producerar brösten just så mycket som barnet behöver. Här fungerar tillgång och efterfrågan. Ju mer barnet ammar, desto mer producerar brösten mjölk till barnet, och tvärtom. Därför behöver man aldrig vara orolig över att brösten inte skulle vara tillräckliga, även om de är små.

En stor byst kan ge svåra ryggsmärtor

Många tänker inte på att även en för stor byst kan ge lika mycket problem som en för liten byst. Och vem bestämmer egentligen vad som är "för litet" eller "för stort"? Det är ju bara vi själva som kan avgöra det, eller hur? Däremot kan många som har en stor byst få problem med sin rygg, då en stor byst kräver starka muskler i ryggen för att bära upp bysten. Även om man tränar, är det inte givet att ryggen klarar av bysten. Ofta får man gå i specialgjorda behåar, som kan vara besvärliga att ha på sig under varma sommardagar, när man svettas mycket. Då är en bröstoperation kanske enda vägen.

Även män kan ha för stor byst

Ytterligare en annan sak, och som vi sällan tänker på är att män kan lida av att ha en för stor byst. Män ska väl inte ha bröst, eller? Egentligen är vi kanske för snäva i vår tanke när vi anser att män inte ska ha bröst. Kvinnor har ju bröst – varför ska inte män också kunna ha det? Tyvärr är det inte alla män som gillar det. Här är den enda lösningen en bröstoperation, precis som för den som har en så stor byst att den ger ryggproblem. Läs mer om hur du kan göra en bröstoperation i Stockholm på: http://www.bröstoperationstockholm.se.

← Äldre inlägg