Nycklar till en hälsosam viktnedgång

Lider man av övervikt och söker vägar till att komma till bukt med detta problem så bör man lägga sitt fokus på att hitta ett långvarigt resultat snarare än att söka sig till någon typ av quick fix. Menas här; det handlar till mångt och mycket om att man behöver ändra sina vanor – sin livsstil – snarare än att under en begränsat period endast äta utav produkt A och undvika produkt B under samma tid.

Visst; det kommer förmodligen att ge ett resultat – men hur hållbart är det egentligen och hur mycket sliter det egentligen på din kropp?  Talar man om en hälsosam viktnedgång anser vi att en sådan bör innehålla följande komponenter.

  • Glädje. Du ska känna att din diet gör dig glad och pigg snarare än irriterad och trött.
  • Stabil viktminskning. Jojo-bantning sliter på kroppen. Det handlar mer om ett maraton än ett hundrameterslopp och det är således bättre att skynda långsamt.
  • God kost. Du ska gilla det du äter och den diet du väljer ska inte få dig att känna obehag inför måltiderna.
  • Mättnad: En måltid ska ge en mättnadskänsla som står dig – du ska inte gå omkring hungrig under större delen av dagen.

Det finns dessutom några generella detaljer och tips som vi anser leder till en sund, mer hälsosam viktnedgång och om man följer dessa så anser vi att man kan nå sin målvikt på ett sätt där kroppen inte tar skada och där man dessutom kommer att ge sig själv de absolut bästa förutsättningarna för att behålla den nya vikten. Här är några tips:

 

  • Mer grönsaker, bär och frukt. En tumregel som alltid går att rikta in sig efter. Se till att fylla din tallrik med mer grönsaker, se till att ha frukt i ditt hem eller på jobbet (för att stilla ett eventuellt sötsug) och ät mycket bär (lämpligtvis till frukost; exempelvis hallon sätter igång förbränningen på ett bra sätt).
  • Mer motion: märk väl här, vi är skapta för att röra på oss och vi menar inte att du behöver ta sikte på nästa olympiad. Vardagsmotionen ska inte underskattas – ta en promenad innan frukost, cykla istället för att ta bilen och välj trapporna istället för hissen.
  • Undvik sockret. Om man kan peka på en väldigt stor bov i dramat om mångas övervikt så är det läsk. Förr drack man läsk på helgerna – nu dricker många det dagligen. Drick vatten och du kommer att se en stor skillnad nästa gång du ställer dig på vågen. Detsamma gäller naturligtvis bullar, glass, kakor och andra sötsaker. Ta inte bort dem helt – men kategorisera dem som något du kan äta då och då. Unna-saker, helt enkelt och något som du kan se fram emot.
  • Du kanske är en sådan som tar enorma portioner – och gärna två-tre stycken? Prova ett litet trick. Nästa gång du äter, gör det från en mindre tallrik (gärna en assiett) och du kan ”lura” dig själv. Om inte, stålsätt dig att ta en portion mat ät denna långsamt. Det ger en mättnadskänsla som du inte får om du kastar i dig födan.