Varför anlita catering?

Varför ska man anlita catering när man kan spara pengar på att ordna maten på egen hand?  Så resonerar många inför att de ska planera och genomföra en större fest. Hur mycket billigare det egentligen blir att laga maten själv kan man räkna ut på olika sätt men det är troligtvis den enda fördelen med att lägga ner timmar på att själv ta hand om maten. Men väger den fördelen upp mot fördelarna med att anlita catering?

Följande fördelar lyfts fram på flera olika cateringföretags hemsidor som har sin verksamhet i Stockholm. Fördelar som till stor del gäller i hela landet även om en del punkter är mer lokalt anknutna.

Sparar tid

Med catering spar man tid – mycket tid. Det är en hel del att ordna med inför en fest och kan man undvika att behöva lägga tid på matlagning sparar man lätt ett stort antal timmar. Det är en enkel och snabb lösning på matfrågan. Att man spar så mycket tid är den orsak som de flesta nämner gällande varför man prioriterar catering.

Bättre mat

Det är stor skillnad på att vara ”glad amatör” och att vara ”proffs”. Det gäller oavsett om det handlar om matlagning, val av viner eller annat hantverk. Vill man laga maten själv kommer man även kunna prestera en måltid utifrån egen kunskapsnivå. Det ska ställas mot att få maten tillagad av personer som dagligen jobbar som professionella kockar.

De som vill - kanske med tanke på någon speciell diet - ha en unik meny till festen kan även få detta i storstäder så som Stockholm, Göteborg och Malmö. Här är underlaget så stort att det finns cateringföretag som specialiserat sig på vegetarisk meny, asiatisk meny eller sushi. På mindre orter brukar cateringföretagen däremot ha ett mer standardiserat utbud.

Lokaltillgång

Ska en stor fest anordnas är det oftast bäst att hyra en större lokal. Det kan vara en konferenslokal, kyrka, gymnastiklokal eller festlokal. Självklart ska man försöka hitta en lokal som speglar stilen på festen men helt enkelt är det inte. Det finns ett stort antal restauranger i mysiga miljöer som skulle vara passande men dessa brukar bara hyra ut sina lokaler om man även äter där.

I vissa städer, ex Stockholm, är de extremt svårt att få tag på en passande lokal. Cateringföretagen vet om detta och har därför samarbeten med flera olika aktörer som hyr ut sina lokaler. Aktörer som inte primärt vänder sig mot privatpersoner men det är lokaler som man kan få tillgång till genom cateringföretagen. Genom att gå via cateringföretag kan man därmed hyra lokaler till festen som man annars inte skulle få kunna hyra.

Allt i ett paket

Cateringföretag gör det inte bara enklare att servera god mat till gästerna. De kan erbjuda hela paket som innebär att de tar hand om disken, de ställer ut borddukningar och städar efter festen. Även här skiljer det sig något mellan småstäder och storstäder. Ibland annat Stockholm finns cateringföretag som har samarbete med företag inom nöjesbranschen vilket gör att de även kan ordna med underhållning av magiker, komiker eller musiker.

14 Apr 2017