Vad händer om man slutar äta kolhydrater?

Vad händer om man slutar äta kolhydrater? Genom åren så har det kommit fram en massa olika dieter vars menyer helt - eller delvis - strukit kolhydrater från tallriken. Vi har alla Atkins och LCHF färskt i minne, eller hur? Det är lätt att tro att kolhydrater är av ondo och vi tänkte därför titta på vad som egentligen händer om dessa försvinner.

Kolhydrater - pasta, potatis, ris och bröd - är dels en viktig del av vår kostcirkel och dels också en självklar sådan. Det har vi fått lära oss från barnsben och speciellt i samband med idrottande så framhålls ofta vikten av att, så att säga, ladda depåerna med kolhydrater för att orka med.

Detta ska då ställas mot det vi ovan gick igenom och där syftet är att kolhydrater gör att vi ökar i vikt. Tar man bort kolhydrater så kommer man också att rasa i vikt - ganska fort dessutom. Vad är egentligen sant gällande kolhydrater - behövs det eller klarar vi oss utan?

Mindre mängder kan vara att föredra

Först och främst så visar vi på vad som händer rent konkret om du slutar med att äta kolhydrater:

  1. Du går ner i vikt. Det finns ingenting som säger emot detta. I just denna aspekt fungerar dieter som Atkins och LCHF helt perfekt. Men, det handlar emellertid inte om att du tappar en massa fett - till stor del så handlar det om att vätska försvinner från kroppen. Det som många anhängare till den kolhydratsfria menyn upplevt är att man rasar i vikt, men att man snabbt går upp lika mycket så fort tiden för dieten är över. I många fall med några extra kilon dessutom.
  2. Du kan bli sjuk: Sjunker blodsockret så blir vi mer mottagliga för sjukdomar - huvudvärk, yrsel, problem med sömn - och detta som en följd av att glykogenet (som blir glukos) försvinner. Kolhydrater är egentligen att anse som hjärnans bästa vän.
  3. Serotonin. Att kolhydrater är hjärnans vän bevisas även av att ämnet serotonin minskas. Viktigt? Ja, sett till att det är ett rent lyckohormon som gör oss glada. Det innebär att om du äter kolhydrater så blir du på bättre humör, äter du inga överhuvudtaget så kommer du att få ett sämre sådant. Ett sämre humör som dessutom har en tendens att vara svårt att kontrollera. Många upplever humörsvängningar och utbrott i samband med att man plockar bort kolhydraterna.

Således. Kolhydrater är viktiga och slutar man så blir det mesta öken. Eller? Nej, sanningen är inte så svart eller vit. Det första man ska säga är att vi alla är olika och att vi reagerar olika på olika menyer och dieter. Det andra är att det går utmärkt att bara skära ned på sitt intag också. Där har vi nämligen ofta problemet. Många äter på tok för mycket snarare än att balansera upp sina middagar på ett bättre sätt.

Vår svenska tallriksmodell är, i det här avseendet, perfekt att följa. Lasta upp en tallrik med hälften grönsaker, en tredjedel protein - fisk, kött, kyckling - och med en tredjedel kolhydrater så är det en välkomponerad måltid du serverar.

Och: det är skillnad på olika kolhydrater också.

Välj bort de snabba kolhydraterna

Det man ska tänka på är att vissa kolhydrater påverkar mer negativt än andra. Det raffinerade sockret och det vita mjölet är saker du ska undvika. Dessa är egentligen borttagna all näring och ger på det stora hela bara en enorm bukfylla.

Välj hellre fullkornspasta, fullkornsris, potatis, bönor, fibrer och bananer än exempelvis snabbmakaroner. Dessa kolhydrater behöver din kropp och du kan - genom en kombination med träning - definitivt nå din målvikt även om dessa inkluderas på din tallrik. Med en mer välmående kropp och själ dessutom.

18 Sep 2020