Kosttillskott som hjälper vid rinnande ögon

Rinnande ögon kan, trots att det är lätt att tro motsatsen, bero på att de är alldeles för torra. Den vanligaste, och kanske mest effektiva, lösningen är att ta hjälp av ögondroppar mot rinnande ögon men det finns också de som säger sig ha nått lyckosamma resultat med hjälp av olika sorters kosttillskott. Nedan presenteras 3 av dessa.

Havtornsolja

Besvären kan komma under klimakteriet. När hormonhalterna ändras i kroppen ändras också flödet av vätska. Även den olja som normalt finns i vätskan minskar, vilket leder till ökad torrhet som i sin tur leder till besvär med rinnande ögon. Att äta kapslar med havtornsolja kan hjälpa genom att tillskottet innehåller nyttiga fettsyror. Förutom att havtorn förekommer i flera olika tillskott, så finns det även gott om i vanliga livsmedel vi hittar i livsmedelsbutikerna, exempelvis i sylt, marmelad och i saft. Men vill man få i sig tillräckligt mängd havtorn krävs också att man äter ganska stora mängder sylt, om det är där man får i sin ämnet.

Att odla egen havtorn är populärt om man har trädgård. Kom ihåg att plantera både hon- och hanplanta. Det är honplantan som framförallt ger den fina skörden av havtornsbär. Har man inte möjlighet att odla själv växer inte sällan havtorn i stora partier utmed sträckor på den svenska kusten.

Blåbär för bättre syn

Åldersrelaterade besvär med synen sägs även kunna bli bättre med hjälp av tillskott med blåbär. Ett exempel på ett sådan besvär som ibland kan nämnas bland undersökningarna är olika sorters sjukdomar och problem med gula fläcken. Det finns gott om forskning som undersöker ögats kärl och exempelvis blåbärens effekter. I vissa länder rekommenderas blåbärstillskott som en naturlig del av övrig behandling. Blåbär innehar nämligen en av naturens bästa och starkaste nivå av antioxidanter, vilket gör dem riktigt nyttiga.

Svarta vinbär

Även Nordens egna druvor, de svarta vinbären kan hjälpa vid besvär. Svarta vinbär är fulladdade med antioxidanter, mineraler och vitaminer. De innehåller också omega 6-fettsyran GLA som också finns i jättenattljusolja, vilket är känt för att linda klimakteriebesvär. Även om svarta vinbär sägs ha en positiv och förebyggande effekt för en rad besvär, så nämns framförallt den positiva inverkan på ögonen, som annars lätt kan bli rinnande under exempelvis klimakteriet eller vid mediciner eller av annan orsak.

Svarta vinbär är lätt att odla själv, eller kanske kan man fråga någon vänlig trädgårdsägare om man kan få komma och plocka. Svarta vinbär kan också ingå i kosttillskott som säljs i handeln.

25 Jun 2017