Hur fungerar flygvärdinnedieten?

Nöden har ingen lag - lite så kan man sammanfatta den klassiska flygvärdinnedieten. Med detta menas att man kanske måste gå ner snabbt i vikt inför någonting viktigt: en fotografering, ett bröllop eller ett, som namnet antyder, ett jobb. Förr fanns det väldigt hårda - orimliga - krav på hur en flygvärdinna skulle se ut och där var vikten en väldigt stor faktor.

Dök en flygvärdinna upp på en flygning med några kilos övervikt så kunde detta innebära sparken. Alla vet också att några dagars frikostighet av mat och dryck kan visa sig på vågen och att man således också kunde drabbas väldigt hårt under exempelvis en längre vakans från jobbet.

Därmed föddes också flygvärdinnedieten. Genom att följa ett strikt kostschema där kolhydrater och spannmål - potatis, bröd, pasta och ris - saknas och där man istället fokuserar på protein - kött, fisk, kyckling - och grönsaker så kunde man tappa väldigt många kilo inom loppet av några dagar. Tack vare denna diet så fanns det alltså en väg till att behålla jobbet.

Ska jag testa flygvärdinnedieten?

Dieten är strikt och ger inget utrymme för fria tolkningar. Du har en tydlig matsedel att följa och det innebär att du inte ska äta någonting som inte finns skrivet på denna. Ett exempel på denna hårda linje handlar om kryddning. Vid denna diet så får du endast krydda din mat med salt och peppar - och då dessutom ytterst måttligt.

Baserat på detta så är det ingen diet som rekommenderas. Den skapar hunger, den kan skapa illamående och den kan ge både trötthet och huvudvärk. Kort sagt: det är en diet att följa endast vid yttersta nödfall då den, helt enkelt, inte ger kroppen den näring den behöver.

Anledningen till att man tappar i vikt på en kort tid har en fysiologiskt förklaring. Det som sker är att man tömmer muskler och lever på glykogen och det innebär i sin tur att dessa inte binder vätska på samma sätt. Bara genom detta kan man bli av med runt fyra kilo - men det handlar också om fyra kilo som snabbt kommer tillbaka i och med att det handlar om vätska.

Flygvärdinnedieten är möjligen bra om man vill kickstarta en viktminskning och se ett snabbt resultat; på längre sikt är den - rent krasst - fullkomligt värdelös. Du går snabbt upp det du tappat och du utsätter din kropp för ren tortyr under tiden den pågår.

flygvärdinna

Den här menyn ska du följa

Men, vi har även all förståelse för att det kan finnas lägen då man, så att säga, har kniven mot strupen och måste gå ner i vikt. Därför tänkte vi visa hur en meny för flygvärdinnedieten ser ut.

Måndag:

 • Frukost: En halv Grape och en kopp kaffe/thé.
 • Lunch: Biff, tomat, grönsallad och ett äpple.
 • Middag: Två ägg - hårdkokta, en halv grapefrukt och haricoverts.

Tisdag

 • Frukost: En halv grapefrukt och en kopp kaffe/thé.
 • Lunch: En lammkotlett, grönsallad och ett glas tomatjuice
 • Middag: Squash och blomkål. Osötad äppelmos och haricoverts.

Onsdag

 • Frukost: En halv grapefukt och en kopp kaffe eller thé.
 • Lunch: Grillad kyckling, grönsallad med selleri och ett äpple
 • Middag: Ett glas Katrinplommonjuice, köttfärsbiffar samt skalade tomater

Torsdag

 • Frukost: En halv grapefrukt och en kopp the/kaffe.
 • Lunch: Två hårdkokta ägg, ett glas tomatjuice och lite haricoverts
 • Middag: Ett glas ananasjuice (osötad), grillad biff och grönsallad med tomater.
4 Oct 2019