Finns det några dieter som är sämre för tänderna?

Just vid våren så brukar dieter av alla slag få plats i rampljuset. Detta av förklarliga skäl; efter en lång vinter där man motionerat mindre och ätit lite mer onyttigt så ska man plötsligt komma i lite lättare kläder. Det skapar en viss stress som gör att många kan välja de konstigaste vägarna gällande sin kost. Det kan handla om att bara äta soppa, det kan handla om att bara äta proteinpulver och det kan handla om att enbart äta exempelvis vitkål under en viss period.

Vi ska direkt säga att det sällan är någon vidare idé att kasta sig in i en diet - oavsett vilken. Dels så kommer du att gå upp de kilon du tappat då dieten väl är över. Detta naturligtvis beroende på om du återgår till dina gamla vanor eller om du kan hitta en normala - och bättre - kosthållning igen. De flesta har dock svårt med detta. Nummer två: vissa dieter är skadliga för kroppen och för våra tänder. Dricker du mycket juice under en period i syfte att gå ner i vikt så kommer emaljen på dina tänder att ta stor skada av detta. Många tandläkare pekar på just detta problem.

Andra livsmedel är skadliga för kroppen - njurarna, levern och hjärtat - om man enbart äter dem, och ingenting annat, under en längre period. Frågar man istället en tandläkare - eller en vanlig läkare - vad man ska äta så kommer svaret att bli: du ska äta enligt tallriksmodellen.

Fråga en tandläkare om råd

Det handlar alltså inte om att du ska äta vissa livsmedel. Det handlar snarare om att du måste börja undvika andra och äta enligt den modell som hela vårt svenska kök bygger på. Tallriksmodellen fungerar bra - hälften sallad, en tredjedel protein och den andra tredjedelen kolhydrater. Äter du efter denna mall så kommer både din kropp och dina tänder att må bra. Kombinerar du den med ökad rörelse - och kanske lite mindre portioner - så garanterar vi att dina överflödiga kilon kommer att försvinna i en rasande takt.

Ett problem i dagens samhälle handlar om hur mycket socker vi får i oss. Vi kan säga att du besöker en tandläkare på Södermalm i Stockholm och rådfrågar honom eller henne gällande kost och varför just du får hål i tänderna (och går upp i vikt). Troligt är att tandläkaren kommer att ge följande punkter en speciell avhandling:

  • Läsk: Att två liter läsk idag kostar lika mycket som en liter mjölk är något som skapar enorma problem. Dels innehåller läsk så pass mycket socker att man går upp mycket i vikt. Dels innehåller läsk också syra - något som, liksom juice, fräter på emaljen. Läsk medför alltså både en risk för kariesangrepp och för att emaljen går sönder. Den senare är dessutom nästan omöjligt att reparera för en tandläkare.
  • Snabbmat: Allt går fort i vårt samhälle. Vi vill ha information direkt och vill vill snabbt kunna kommunicera denna vidare. Tyvärr är våra matvanor inte undantagna detta beteende och dessa krav. En snabb hamburgare i farten stillar hungern. Men, vad innehåller den och hur länge står du dig? Dels så innehåller den mycket socker och olika transfetter som skadar dina tänder.
  • Småätande. Din tandläkare kommer även att påpeka följande: i och med att det handlar om tomma kolhydrater och fett så kommer du snabbt att bli hungrig igen. Det gör att du småäter dig igenom dagen och det är också det som sliter mest på dina tänder. Det eviga småätandet som många idag fyller sina dagar med gör att tänderna aldrig får vila och aldrig hinner återhämta sig. Vilken tandläkare som helst skulle peka på just detta som ett givet problem om du har återkommande hål i tänderna. Och: en dietist skulle peka på exakt samma sak som förklaring till varför du aldrig går ner i vikt. Ät tre gånger om dagen - frukost, lunch och middag - och drick vatten om du blir hungrig. En frukt kan också gå bra.
6 May 2018