Barns kost är en viktig fråga vid en skilsmässa

Förhållanden brukar falla in i givna mönster och där varje roll spelar av varje familjemedlem. Det som brukar leda till slitage är när samma uppsättning spelas varje kväll och där manuskriptet aldrig skrivs om. Invanda mönster och vanor är till viss del bra, men det är även förändringar. Som par och familj så måste man därför hitta balansgången mellan rutin och förändring. De som inte gör det hamnar i en fälla som i värsta fall kan leda till en skilsmässa.

Dessutom - efter denna skilsmässa - så kan det vara svårt att hitta tillbaka till sig själv. Har man som man aldrig lagat mat, aldrig diskat eller tvättat (något som tyvärr många familjer - fortfarande, år 2018! har inneburit) då har man också problem. Det kan faktiskt leda till ytterligare en konflikt. Låt oss förklara detta.

Om barnen bor hos mamman under veckorna och spenderar helgerna hos pappan så kommer de att få i sig god, bra och näringsrik kost måndag-fredag. Helgerna däremot - då blir det pizza, det blir hamburgare, det blir chips och läsk; allt det goda - men ack så onyttiga. Två problem finns i detta.

    1. Barnen blir feta: Det största problemet ligger i att pappan frångår kostcirkeln. Det kan man göra några gånger och man behöver inte vara diktatoriskt gällande kosthållningen. Faktum är dock att barn idag får i sig nog med socker och sötningsmedel som det är. Och: barnfetma - och övrig fetma - är ett problem som på sikt kommer att bli ännu större. Vi har - ur ett rent folkhälsoperspektiv - inte råd att se en generation blir alltför tjocka. Barn ska få de fysiska verktyg som man måste ha för att få ett liv utan problem med hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och andra åkommor som står i stark korrelation med fetma.
    2. Mamma blir syndabock Det blir hos pappan allt det roliga sker. Mamman - som gör alla rätt - blir boven i dramat. Ett slags good cop/bad cop som i längden kommer att vara väldigt påfrestande.

Kan det leda till en vårdnadstvist?

Situationen vi ovan beskrev kommer definitivt att blir fylld av konflikter. Frågan är hur pass länge mamman håller ut och om det hela kan leda till en vårdnadstvist - och om hon i så fall kan ha en chans att vinna? Det kan - om det hela pågår väldigt länge och där pappan inte rycker upp sig - definitivt leda till en vårdnadstvist. Som vi sa: det handlar om barnfetma och det går, på sätt och vis, att jämföra med barnmisshandel. Märk väl - i en minimal jämförelse. Men, det är själva beteendet vi vill komma åt.

Rycker inte pappan upp sig, börjar sätta gränser, laga mat och - helt enkelt - växa upp så kan det komma att bli en vårdnadstvist av den här situationen.

Har mamman någon chans att i så fall få ensam vårdnad? Det är svårt att sia om. Det finns dock ett skäl till ensam vårdnad som heter samarbetsproblem och som är väldigt brett. Om pappan skulle medvetet ha försvårat vid hämtning, vid lämning, kommit för sent, inte svarat i telefonen och så vidare så skulle detta kunna räknas som ett samarbetsproblem. Frågan är om inte detta på sikt kan komma att klassas som ett sådant?

Återigen: det här var ett exempel på hur viktigt det är att ge barnen rätt kost. Att äta på McDonalds någon gång då - helt okej. Varje dag - då börjar det bli problematiskt.

26 May 2018