Alla vinner på att leva hälsosamt

Att hålla en diet har varit så populärt de senaste tio åren. Det är allt från Cambridge, flygvärdinnedieten, till Atkins, LCHF, mikrofasta. Jag tror att dessa dieter ska man göra alldeles i början när man vill gå ner, bara för att man snabbt ska få en belöning och se att när man väl tar tag i saker och ting, då förändras kroppen och man börjar en resa som går åt rätt håll. Men sedan ska man förändra sitt sätt att leva och äta i grunden. Därför att en diet bara är till för en kort period. Om man sedan slutar med dieten, går man upp alla kilon på nytt och då blir det en jojo-bantning som inte är det minsta bra för kroppen. Hur förändrar man sitt sätt att leva? Hur förändrar man sitt sätt att äta? För att göra det krävs otroliga prestationer av en.

Förändrat liv

Jag tror att fler och fler borde förändra sitt sätt att leva. Faktiskt av olika skäl. Frågan är vad vi borde förändra och varför. Har man lidit av övervikt i många år och vill bli av med det, gäller det att förändra sitt liv för att må bättre. Då handlar det inte om utseende längre utan om att vara hälsosam och inte bli sjuk. Som bekant riskerar man diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck om man inte gör något åt övervikten. Därför bör den som har en övervikt förändra sitt liv. Det kanske inte alltid är så lätt som det låter. Men ju mer bestämd och övertyga du är, desto lättare kommer det att bli. 

Leva ett mer hälsosamt liv

Alla vinner på att leva mer hälsosamt, jag menar vem vill vara sjuk? Inget att eftertrakta. På 1980- talet såg man en dekal där det stod ”Hellre rik än sjuk och fattig”. Den travesterades till andra skyltar där det till sist stod ”Hellre rik och frisk än sjuk och fattig”. Något som Folkhälsan kom fram till. Tyvärr hänger vår hälsa ihop med bor sociala ekonomi. Den som är välutbildad och tjänar bättre, har en längre livslängd än den som har låg utbildning och tjänar lite. Hälsan har alltså blivit en klassfråga, och en fråga om kunskap. Har du rätt kunskap, får du ett mer hälsosamt liv, och tvärtom. Därför delar vi gärna med oss av vår kunskap här.

Viktigt var nöjd med sig själv

Till sist vill vi påminna om vikten att må bra och vara nöjd med sig själv. Vägen dit kan se olika ut för olika människor, beroende på vilka omständigheter man lever under.  För någon är det viktigt att bara få vara frisk, för någon annan är det familjen, eller ha vänner nära sig. För andra är det det egna utseendet och att var nöjd med ett vackert yttre. Vad som är viktigt kan ingen annan än du själv definiera. Om ett vackert yttre gör dig nöjd, ja då ska du göra det du kan för att göra dig nöjd. Man måster heller inte lägga sig på operationsbordet längre för att komma dit. Man kan åstadkomma samma effekter på annat sätt, till exempel med fillers i Stockholm.

15 Dec 2017