Åderbråck - kan det drabba alla?

De flesta av oss kommer på något sätt att komma i kontakt med åderbråck. Antingen genom att vi själva drabbas eller också där någon i vår närhet gör det. Detta baserar vi på att ungefär var tredje svensk drabbas och att det således bygger på en ren sannolikhet. Åderbråck är sällan farligt utan handlar för de flesta mer om ett estetiskt problem som gör tillvaron svårare.

Det å sin sida innebär inte att det är fråga att ta lättvindigt på. Tvärtom, ska man rangordna olika åkommor efter hur de ser ut så kan förmodligen de flesta skriva under på att ett åderbråck är ganska läskigt. Det kan se ut som att ormar kryper under skinnet på benet, det kan se ut att göra väldigt ont och det kan vara en väldigt påtaglig färg. Kort och gott: drabbas man av åderbråck så vill man också bli av med det; även om det inte gör ont eller påverkar vardagen.

Vi ska säga att vissa åderbråck faktiskt gör ont och kan åsamka vissa obehag såsom blödningar och eksem. Skillnaden där och mellan ett vanligt, utstående åderbråck är att Landstinget kan täcka kostnaden för en åderbråcksbehandling. Handlar det enbart om det estetiska så får man betala kostnaden för en behandling ur egen ficka. Det kostar mellan 25-35.000 kronor. En hög summa förvisso, men å andra sidan så innebär det att åderbråcket är borta för gott också.

Det går att förebygga ett åderbråck till viss del

En av tre drabbas alltså av åderbråck. Frågan ä vad det är som gör att två stycken inte drabbas? Till största delen så är detta genetiskt. Kollar du på dina föräldrars ben och ser ett åderbråck på dessa så är risken ganska stor att du själv också kommer att få det. Men, det brukar handla om ålder och till viss del så kan man också förebygga uppkomsten.

Det bästa sättet handlar om motion. Idag så sitter vi mer än vi förr gjorde och det ökar definitivt riskerna för att åderbråck ska framträda i en tidigare ålder. Rör man på sig så ökar blodcirkulationen i benen och det gör i sin tur att risken minskar. Vi ska dock säga att även ett alltför stående arbete - frisörska - kan drabbas av åderbråck i en högre grad; det ska alltså finnas en balans mellan stående och sittande.

Något samband med mat och kost finns inte bevisat, men vi skulle ändå säga att den frågan här ihop med motionen. Ju mer du kan röra dig, desto bättre är det och det i sin tur innebär att rätt kost har en klar betydelse.

En annan bra sak som kan förebygga ett åderbråck handlar om att använda stödstrumpor under kvällarna. Det säger vi speciellt till en utsatt grupp av människor - nämligen gravida kvinnor. Utöver ålderdom så är det nämligen så att graviditeten kan påskynda åderbråck. Använder du stödstrumpor så ger du dig bättre odds att klara dig undan. 

6 Nov 2018